EU-ministerutskottet diskuterade säkra ursprungsländer och kritiska läkemedel

Vid sitt möte fredagen den 6 juni fastställde EU-ministerutskottet Finlands ståndpunkter i fråga om kommissionens förslag om säkra ursprungsländer och om att förbättra tillgången till och försörjningen av kritiska läkemedel. Dessutom preciserade ministerutskottet Finlands ståndpunkter inför slutskedet av förhandlingarna om EU:s läkemedelspaket.
Den 16 april 2025 lade kommissionen fram ett förslag till ändring av den så kallade asylprocedurförordningen gällande etablering av en lista över säkra ursprungsländer på EU-nivå. Asylprocedurförordningen är en del av den migrations- och asylpakt som antogs 2024 och som börjar tillämpas sommaren 2026. Syftet med förslaget är att fastställa säkra ursprungsländer på unionsnivå och att tidigarelägga tillämpningen av asylprocedurförordningens bestämmelser om säkra tredjeländer och om det påskyndade förfarandet och gränsförfarandet. Finlands ståndpunkt till kommissionens förslag blir offentlig efter statsrådets sammanträde.
Den 11 mars 2025 offentliggjorde Europeiska kommissionen ett förslag till förordning om kritiska läkemedel, som anknyter till den helhet som gäller den europeiska hälsounionen. Syftet med förslaget är att stärka tillgången till och försörjningen av kritiska läkemedel inom EU. Förslaget till förordning innehåller även åtgärder som ska bidra till tillgången till andra läkemedel av gemensamt intresse. Medlemsländerna börjar behandla förslaget hösten 2025. Finlands ståndpunkt till kommissionens förslag blir offentlig efter statsrådets sammanträde.
Kommissionen lade i april 2023 fram förslag om EU:s läkemedelspaket. Finlands ståndpunkt till kommissionens förslag fastställs i U-skrivelsen U 56/2023 rd och den kompletterande U-skrivelsen UJ 27/2024 rd. EU-ministerutskottet preciserade Finlands ståndpunkt så att den omfattar bland annat åtgärder för säkerhetsupplagring av läkemedel. Finland anser det vara viktigt att läkemedelspaketet bidrar till en gynnsam verksamhetsmiljö för forskning och utveckling inom läkemedelsutveckling och för produktiva investeringar samt säkerställer läkemedelsindustrins konkurrenskraft inom EU.
EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför mötet i rådet för rättsliga och inrikes frågor den 12–13 juni. Ministrarna med ansvar för rättsliga frågor väntas anta rådets allmänna riktlinje om insolvensdirektivet, som är ett led i åtgärderna för att utveckla EU:s kapitalmarknadsunion. Avsikten är också att ministrarna ska nå en partiell allmän riktlinje om ett förslag till förordning som gäller skydd av vuxna i gränsöverskridande situationer.
I Schengenrådet kommer inrikesministrarna att föra sin regelbundna diskussion om det övergripande läget i Schengenområdet. Inrikesministrarna ska också diskutera EU:s strategi för den inre säkerheten, som kommissionen lade fram i april. På agendan står också den framtida rättsliga ställningen för personer som tvingats lämna Ukraina. Rådet ska också anta slutsatser om prioriteringarna för Europeiska sektorsövergripande plattformen mot brottshot Empacts verksamhet 2026–2029.
Mer information: Juuso Kilpinen, specialmedarbetare i EU-ärenden, tfn 050 322 9636, Jari Luoto, chef för avdelningen för EU-ärenden, tfn 050 468 5949, och Lauri Heikkinen, specialsakkunnig i kommunikation, tfn 046 923 5090, statsrådets kansli