Hoppa till innehåll

EU:s råd för utrikes frågor diskuterar Rysslands anfallskrig mot Ukraina, läget i Israel och dess närområde, Armenien och Azerbajdzjan och den ekonomiska säkerheten

Utrikesministeriet
Utgivningsdatum 13.11.2023 7.52 | Publicerad på svenska 13.11.2023 kl. 8.00
Pressmeddelande

EU:s utrikesministrar sammanträder i utrikesrådet i Bryssel den 13 november. Finlands representant vid mötet är utrikesminister Elina Valtonen.

I diskussionen om Rysslands invasion av Ukraina lyfts åtminstone fram säkerhetsåtaganden, Ukrainas fredsplan och sanktioner.
 
”Vi behöver kraftfulla åtgärder för att kunna stärka den europeiska försvarsindustrins kapacitet. Vi måste utnyttja alla möjliga EU-system för gemensam upphandling och finansiering”, säger utrikesminister Valtonen.

På rådets dagordning står läget i Israel och dess närområde.

”Det är ytterst viktigt att EU vidtar kraftfulla åtgärder för att få fram humanitärt bistånd till Gaza. Vi måste sätta stopp för att kriget sprider sig och blir en regional konflikt.  Samtidigt måste vi börja arbeta för att få till stånd en hållbar fredlig lösning”, påpekar utrikesminister Valtonen.  

Ministrarna ska också diskutera det aktuella läget mellan Armenien och Azerbajdzjan samt den utrikespolitiska dimensionen av EU:s ekonomiska säkerhet. Därtill har ministrarna ett informellt möte med Sultan Al Jaber som är ordförande för klimatkonferensen COP28. I samband med utrikesrådets möte ordnas också ett utrikesministermöte mellan EU och länderna på västra Balkan.
 

Mer information

  • Elisa Tarkiainen, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn 0295 351 029
  • Lauri Hirvonen, Europakorrespondent, enheten för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik, tfn 0295 350 063
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]