Hoppa till innehåll

EU:s råd för utrikes frågor diskuterar Rysslands anfallskrig mot Ukraina, läget i Mellanöstern, västra Balkan, Georgien och regionen kring de stora sjöarna i Afrika

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 24.6.2024 8.42 | Publicerad på svenska 24.6.2024 kl. 8.50
Pressmeddelande

EU-ländernas utrikesministrar sammanträder i Luxemburg den 24 juni. Utrikesminister Elina Valtonen representerar Finland vid mötet.

Utrikesrådet fortsätter diskussionen om Rysslands anfallskrig mot Ukraina. På agendan står åtminstone EU:s militära stöd till Ukraina, resultaten från fredskonferensen i Schweiz, de frysta medlen, den europeiska fredsfacilitetens initiativ och sanktionerna. Ukrainas utrikesminister Kuleba deltar i diskussionen på distans.

”Ukraina behöver starkt och långsiktigt stöd från EU i en situation där Ryssland intensifierar sin offensiv mot Ukraina och fortsätter med attackerna mot kritiska objekt, till exempel Ukrainas energiinfrastruktur. Det är viktigt att EU arbetar vidare både när det gäller att införa nya sanktioner, lämna militärt stöd via den europeiska fredsfaciliteten och utnyttja intäkterna från Rysslands centralbanks frysta tillgångar för att stötta Ukraina. Även EU:s säkerhetsåtaganden som är under arbete kommer att vara ett betydelsefullt steg”, säger utrikesminister Valtonen.

Utrikesministrarna diskuterar också EU:s ansträngningar för att främja fredsprocessen utifrån en tvåstatsmodell och det humanitära läget i Gaza.

Vidare kommer ministrarna att ta upp frågor som gäller intensifiering av samarbetet mellan EU och länderna på västra Balkan och dessa länders engagemang att följa EU:s värden och riktlinjer för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. Rådet för också ett informellt åsiktsutbyte med sex utrikesministrar från västra Balkan.

Det aktuella läget i Georgien och i regionen kring de stora sjöarna i Afrika är också ett av samtalsämnena.

Mer information

  • Matias Pajula, specialmedarbetare, utrikesministerns kabinett, tfn 0295 350 571

  • Lauri Hirvonen, Europakorrespondent, chef för enheten för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik, tfn 0295 350 063

  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].