Hoppa till innehåll

EU:s råd för utrikes frågor diskuterar Rysslands anfallskrig mot Ukraina och läget i Israel och dess närområde

Utrikesministeriet
Utgivningsdatum 19.1.2024 10.51 | Publicerad på svenska 19.1.2024 kl. 11.10
Pressmeddelande

EU:s utrikesministrar sammanträder i utrikesrådet i Bryssel den 22 januari. Finlands representant vid mötet är utrikesminister Elina Valtonen.

Ministrarna kommer att diskutera Rysslands anfallskrig mot Ukraina och fokusera på EU:s stöd till Ukraina och på ansvarsskyldighetsfrågor. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba deltar också i mötet. 

”Det är väldigt viktigt att EU fortsätter att reagera på Rysslands invasion av Ukraina med kraftiga, effektiva och enhetliga insatser. Finlands starka och långvariga stöd till Ukraina fortsätter. Ryssland måste ställas till svars för sina brott mot folkrätten i Ukraina”, säger utrikesminister Valtonen.

För att diskutera läget i Israel och dess närområde träffar EU:s utrikesministrar Arabförbundets generalsekreterare och utrikesministrar för länderna i regionen. 

”Det är av stor vikt att vi för en dialog med dessa länder eftersom de har en central roll att spela när det gäller att förhindra att det regionala läget eskalerar och när det gäller att lösa situationen i Gaza”, säger minister Valtonen. 

Mer information

  • Johanna Lukkarila, diplomatisk rådgivare, utrikesministerns kabinett, tfn 0295 350 834
  • Lauri Hirvonen, Europakorrespondent, enheten för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik, tfn 0295 350 063
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]