Statsrådet och ministerierna Media
main-mobile-navigation-header
Coronaviruset: statsrådets information och råd om koronaviruset samt  det aktuella läget och vanliga frågor på thl.fi

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter firar 20 år

Utrikesministeriet 21.1.2019 12.04
Nyhet

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter firar 20-årsjubileum i Strasbourg den 22 januari.

Till den högtidliga tillställningen har den nuvarande och tre tidigare kommissionärer bjudits in för att diskutera läget för de mänskliga rättigheterna i Europa. Kommissionären för mänskliga rättigheter övervakar hur de mänskliga rättigheterna tillgodoses i Europarådets medlemsländer genom att avlägga landbesök.

Kommissionärens byrå inrättades 1999. Det var Finland som lade fram initiativet till inrättandet av den nya institutionen i den parlamentariska församlingen. 
För närvarande tjänstgör Dunja Mijatović från Bosnien-Hercegovina som kommissionär för mänskliga rättigheter. Hon företräddes av Nils Muižnieks från Lettland (2012–2018), Thomas Hammarberg från Sverige (2006–2012) och Álvaro Gil-Robles från Spanien (1999–2006). De samlas nu alla för första gången när den parlamentariska församlingen firar institutionens 20-åriga historia.

Tillställningen arrangeras av kommissionärens byrå och av Finland i egenskap av ordförandeland i Europarådets ministerkommitté.

Tillställningen inleds med anföranden av Finlands utrikesminister Timo Soini, den parlamentariska församlingens ordförande Liliane Maury Pasquier och Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland.
 

Tillbaka till toppen