Statsrådet och ministerierna Media
main-mobile-navigation-header
Coronaviruset: statsrådets information och råd om koronaviruset samt  det aktuella läget och vanliga frågor på thl.fi

Finland deltar i att utveckla Vitrysslands beredskap för nödsituationer

Utrikesministeriet 5.6.2019 10.10
Nyhet

Finland och Österrikes gemensamma projekt har vunnit en Twinning-upphandling i Vitryssland. Under två år ska projektet utveckla kompetensen och verksamheten vid det vitryska ministeriet med ansvar för att hantera nödsituationer.

Vitryssland anslöt sig till Twinning-verksamheten 2018. Foto: Heidi Lempinen Vitryssland anslöt sig till Twinning-verksamheten 2018. Foto: Heidi Lempinen

Finländska och österrikiska tjänstemän kommer att besöka Vitryssland för att utbilda sina kolleger och dela med sig av EU-ländernas bästa förfaranden. För Finlands del är det utvecklingscentret HAUS och inrikesministeriet som deltar i projektet. Enligt planen ska projektet inledas i mitten av juli och det samordnas av Esa Ahlberg i Minsk.

– Twinning är ett utmärkt utvecklingsinstrument och det är särskilt fint att vi får dela med oss finländsk expertis just i Vitryssland, säger chefen för HAUS International Heidi Lempinen.

Vitryssland anslöt sig till Twinning-verksamheten 2018. Finlands och Österrikes projekt är ett av de allra första som genomförs i landet.

 

Med hjälp av Twinning utvecklas offentlig förvaltning och lagstiftning i Europeiska unionens närområden. Verksamheten är kopplad till EU:s grannskaps- och utvidgningspolitik. EU-länderna tävlar om projekten genom ett anbudsförfarande och partnerländerna väljer vem som får genomföra projektet.

Twinning baserar sig på ett tätt samarbete mellan det genomförande landet och partnerlandet för att nå de mål som fastställts i projektavtalet. Ett enskilt Twinning-projekt räcker cirka två år och har vanligtvis en budget på 1–2 miljoner euro. I Finland samordnas Twinning-verksamheten av ett team vid utrikesministeriet.

 

 

EU:s utvidgnings- och grannskapsprojekt - Twinning och TAIEX

Tillbaka till toppen