Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Finland ger ytterligare stöd för att avhjälpa den humanitära krisen i Afghanistan

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 31.3.2022 10.59 | Publicerad på svenska 31.3.2022 kl. 19.30
Nyhet

Afghanistan står på gränsen till en humanitär katastrof. På Afghanistanmötet som hålls i dag lovade Finland öka stödet till landet bland annat genom Världslivsmedelsprogrammet WFP. Finland representeras av utrikesminister Pekka Haavisto som i sitt anförande framhävde kvinnors och flickors jämlika rättigheter.

En afghansk familj som sitter utomhus. Barnet sover på småstenar.
Människor som flytt sina hem lever under svåra förhållanden mitt i den humanitära krisen. Foto: UNOCHA/Sayed Habib Bidel

 

Pekka Marttila från utrikesministeriets enhet för humanitärt bistånd och Matti Keppo från ministeriets Afghanistanteam svarar på frågor om läget i Afghanistan och Finlands stöd.

Hur ser det humanitära läget ut i Afghanistan just nu?

- Afghanistan står på gränsen till en humanitär katastrof och en socioekonomisk kollaps. FN bedömer att krisen i Afghanistan är en av världens största humanitära kriser 2022. Över 24 miljoner afghaner, det vill säga över hälften av landets befolkning, är i behov av humanitär hjälp. Av de nödställda är 76 procent kvinnor och flickor. Upp till 97 procent av afghanerna riskerar att drabbas av fattigdom i år. Enligt FN är behovet av bistånd totalt över sju miljarder euro.

Två afghanska ungdomar och skottkärra lastad med mathjälp.

Finland stödjer bland annat Världslivsmedelsprogrammet WFP, som ger mathjälp direkt till de svältande afganer. Foto: UNOCHA/Sayed Habib Bidel

Finland lovade på mötet att öka anslaget för humanitärt bistånd med tre miljoner euro. Hur ska pengarna användas?

- Finland anvisar det ökade anslaget bland annat för Världslivsmedelsprogrammet WFP som ger mathjälp direkt till de svältande människorna. Detta är väldigt viktigt eftersom tillgången till mat har försämrats i oroväckande takt. Innan talibanerna tog över makten led 14 miljoner människor av dålig livsmedelsförsörjning. I dag är antalet närmare 23 miljoner. Undernäringen särskilt bland barn har ökat under de senaste månaderna. Barn- och mödradödligheten ligger också på hög nivå.

Finland stödjer också finländska frivilligorganisationer som ger humanitär hjälp i Afghanistan.

Tidigare har det varit svårt att få fram hjälpen. Vad är läget i dag?

- I regel har det lyckats bra att få fram hjälpen. Vår fördel är att de organisationer vi stödjer har arbetat  i Afghanistan redan i åratal och de är vana att handskas med talibanregimen. Det är väldigt viktigt att vi följer principerna för humanitärt bistånd, det vill säga att alla hjälpbehövande får hjälp på lika villkor. Kvinnor måste få den hjälp de behöver och kvinnliga anställda bör också ha rätt att arbeta i humanitära organisationer.

En afghansk kvinna och en läkare på gynekologisk- och förlossningsavdelning.
Finland främjar afghanska kvinnors rättigheter och ställning samt tjänster och kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa i Afghanistan. Foto: UNOCHA/Sayed Habib Bidel

Finland har också reserverat 18 miljoner euro för Afghanistansamarbetet i år. Hur hjälper vi afghanerna med denna summa?

- Stödet till Afghanistan är humanitärt i princip och stödet tillgodoser även människors grundläggande behov. Finlands mål är att hjälpa i synnerhet kvinnor att tillgodogöra sig sina mänskliga rättigheter mitt i en svår kris.

Av det reserverade anslaget går närmare fem miljoner euro till att stärka kvinnors rättigheter och ställning. Två miljoner euro går till FN:s jämställdhetsorganisation UN Women som hjälper kvinnor att försörja sig och klara sig ekonomiskt, stöttar kvinnliga människorättsförsvarare och stödjer skyddshem och allaktivitetscentra för kvinnor och flickor. 

Den internationella organisationen MSI Reproductive Choices får 2,6 miljoner euro för att tillhandahålla och främja tjänster och kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa i Afghanistan. De båda organisationerna hör till Finlands långvariga samarbetspartner i Afghanistan. 

Även samarbetet med den brittiska organisationen HALO Trust som genomför humanitär minröjning, fortsätter. Utöver själva minröjningen underrättas män och kvinnor om riskerna med minor och minoffer ges rehabilitering. För detta har reserverats nästän en miljon euro 2022. 

Vi har ännu inte fattat beslut om användningen av de resterande medlen. Vi följer läget noga och fattar beslut flexibelt beroende på hur läget utvecklas och vilka behov som dyker upp.

Tre afghanska flickor studerar.

Flickor studerar i ett utrymme för internflyktingbarn. Talibanregimen återkallade sitt löfte att öppna högstadieskolor för flickor när det nya läsåret inleds. Foto: UNOCHA/Sayed Habib Bidel

På vilket sätt har människorättsläget  förändrats i Afghanistan under de senaste månaderna? Hur ser framtiden ut?

- De medborgerliga och politiska rättigheterna har blivit sämre, och yttrandefriheten och rätten att delta i offentliga sammankomster är begränsade. Till exempel kvinnliga aktivister, människorättsförsvarare, journalister och medlemmar i den förra regimens säkerhetsstyrkor har utsatts för brott mot mänskliga rättigheter.

Det finns könsnormer, rutiner och formella restriktioner som tillintetgör kvinnors och flickors rättigheter. I praktiken har kvinnor och flickor ingen möjlighet att röra sig fritt och deras möjligheter att få hälsovård, utbildning eller arbete är dåliga. Kvinnornas deltagande i det politiska och ekonomiska livet har systematiskt minskats.

Till skillnad från vad talibanregimen tidigare hade lovat meddelade regimen förra veckan att högstadieflickorna inte får gå i skolan när det nya läsåret inleds. Det är en stor besvikelse. Även minister Haavisto betonade i sitt anförande att det är av avgörande vikt att både flickor och pojkar har lika möjligheter att gå i skolan.

- Vi tror på att Afghanistan inte har råd att lämna hälften av befolkningen utanför samhället varken  politiskt eller ekonomiskt, säger Haavisto.

Samarbetar Finland med talibanregimen för att få fram hjälpen?

- I enlighet med de gällande tillfälliga riktlinjerna lämnas stödet till Afghanistan via FN-organ, andra internationella organisationer och frivilligorganisationer. Medlen går inte via eller till stöd för talibanregimen. Det mellanstatliga utvecklingssamarbetet avbröts i augusti 2021 och har ännu inte återupptagits.

 

Milma Kettunen

Enheten för kommunikation om hållbar utveckling och handel

 
Tillbaka till toppen