Finland och Italien ska samarbeta för att bekämpa hybridpåverkan och instrumentalisering av migranter
Finland och Italien inleder samarbete för att bereda gemensamma initiativ som ska främja enhetliga åtgärder för att hantera migrationspolitikens yttre dimension och för att motverka migrationsrelaterat illvilligt inflytande.
Utrikesminister Elina Valtonen och Italiens vice premiärminister och utrikes- och utvecklingsminister Antonio Tajani träffades i Bryssel den 29 november i samband med Natos utrikesministermöte.
Enligt ministrarna ska Finland och Italien lägga fram gemensamma initiativ för att på alla forum främja enhetliga åtgärder för att hantera migrationspolitikens yttre dimension och för att motverka migrationsrelaterat illvilligt inflytande. Ett ytterligare mål är att driva åtgärder för att motarbeta människosmuggling och instrumentalisering av migranter. Hela Europa från norr till söder har likadana utmaningar.
Finland och Italien kommer att inleda arbetet med en uppsättning idéer för att utveckla effektiva verktyg för att stärka Natos och EU:s mekanismer, inklusive Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex, för att bekämpa hybridhot.
”Ryssland och andra fientliga aktörer använder migranter som hybridinstrument och utnyttjar hänsynslöst tredjeländers medborgare. Beslutsamma transatlantiska åtgärder är av största vikt för att motverka denna verksamhet. Italien och Finland arbetar tillsammans för att främja detta mål inom både EU och Nato”, säger minister Valtonen.
”Vi är väldigt oroade över det ökande antalet irreguljära migranter som tar sig fram i synnerhet längs den centrala Medelhavsrutten. Tredje parter försöker använda dessa migranter som hybridvapen för att skapa obalans i våra samhällen och försvåra vårt gemensamma arbete för att hantera migrations- och asylprocesserna. Vi måste utveckla verktyg för att förhindra detta”, säger minister Tajani.
Ytterligare upplysningar
- Elisa Tarkiainen, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn 0295 351 029
- Minna Laajava, chef för enheten för säkerhetspolitik och krishantering, tfn 0295 350 128
- Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]