Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Finland öppnar nya ambassader i Dakar och Doha

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 3.12.2021 11.46 | Publicerad på svenska 3.12.2021 kl. 12.00
Pressmeddelande

Republikens president Sauli Niinistö har i dag stadfäst en ändring av republikens presidents förordning om utrikesförvaltningen. Ändringen gäller placeringsorterna för Finlands beskickningar utomlands och de konsulära tjänster som tillhandahålls vid dem, och den träder i kraft den 10 december 2021. Genom ändringen inrättas en finsk ambassad i Senegals huvudstad Dakar och en i Qatars huvudstad Doha.

Båda ambassaderna inleder sin verksamhet småskaligt i tillfälliga lokaler. De konsulära tjänsterna tillhandahålls för Dakars del vid Finlands ambassad i Abuja och för Dohas del vid Finlands ambassad i Abu Dhabi. Detta arrangemang kvarstår tills de nya ambassaderna har sådana lokaler att de kan erbjuda tjänsterna. Både Finlands ambassad i Dakar och Finlands ambassad i Doha hjälper nödställda finländare och sköter andra brådskande konsulära ärenden som kräver snabba åtgärder på platsen redan från och med den 10 december.

Ändringen av förordningen gäller också Finlands ambassad i Teheran, som i fortsättningen har behörighet att erbjuda tjänster som gäller uppehållstillstånd till afghaner som vistas lagligt i Iran. Tidigare har endast Finlands ambassad i New Delhi erbjudit dessa tjänster.

 

Ytterligare information:

Pekka Puustinen, understatssekreterare, tfn +358 295 350 228
Joel Linnainmäki, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn +358 295 350 466
Claus-Jerker Lindroos, biträdande avdelningschef, avdelningen för Afrika och Mellanöstern, tfn +358 295 351 234
Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected] 

 
Tillbaka till toppen