Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Finland stöder kvinnors och ungas företagande i utvecklingsländer

Utrikesministeriet
18.1.2021 14.58
Pressmeddelande

Finland stöder International Trade Centre (ITC) med fem miljoner euro 2021–2022 för att utveckla kvinnors och ungas företagande i utvecklingsländer. Avtalet undertecknades den 18 januari i Genève.

Avtalet undertecknades av ITC:s verkställande direktör Pamela Coke-Hamilton och ambassadör Kirsti Kauppi

Finlands stöd på fem miljoner euro fördelas så att två miljoner euro är allmänt verksamhetsstöd. Tre miljoner euro riktas till att stärka kvinnors och ungas företagande och flyktingars utkomstmöjligheter, till att utveckla det afrikanska frihandelsområdet (African Continental Free Trade Area, AfCFTA) och främja cirkulär ekonomi.

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari framhåller att Finlands stöd till ITC är en viktig satsning både på att utveckla affärsverksamheten och på att stärka kvinnors och flickors rättigheter i utvecklingsländerna. ”Finlands finansiering till ITC stärker grunden för utvecklingsländernas ekonomier i denna utmanande tid och skapar förutsättningar för återuppbyggnad efter pandemin. Vi måste övergå från hantering av fattigdomen till att skapa välstånd. Jag uppmuntrar finländska företag att samarbeta med ITC och på så vis hitta nya affärsmöjligheter”, säger ministern.

ITC har inrättats av Världshandelsorganisationen WTO och FN:s konferens om handel och utveckling UNCTAD för att stärka konkurrenskraften för mikroföretag samt små och medelstora företag i utvecklingsländerna. ITC är särskilt känt för sin starka insats för att utveckla kvinnors och ungas företagande i utvecklingsländer, bland annat genom SheTrades-projektet (www.shetrades.com).

Ytterligare information: Mika Vehnämäki, handelsråd, tfn 040739 3814

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]

Tillbaka till toppen