Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Finland tar emot visumansökningar av nya grupper i Ryssland

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 14.9.2021 10.38 | Publicerad på svenska 14.9.2021 kl. 11.10
Pressmeddelande

Vissa nya grupper kan från och med den 1 oktober åter lämna in visumansökan till Finland i Ryssland. Finlands viseringscenter börjar ta emot visumansökningar av affärsresenärer och av alla som haft ett minst tvåårigt Schengenvisumvisum som löpt ut.

De grupper som redan har rätt att söka visum till Finland kan göra det också i fortsättningen. Nya visumansökningar tas endast emot med tidsbokning.

De utvidgade möjligheterna att lämna in visumansökningar ändrar inte Finlands inreserestriktioner. Det har inte fattats några beslut om att ändra inreserestriktionerna. Varje viseringssökande ska underteckna ett dokument där hen förbinder sig att följa inresekraven och intygar att hen förstår att ett beviljat visum inte garanterar inresa till Finland. Beslut om inreserestriktioner fattas av Finlands regering i enlighet med Europeiska unionens rekommendationer. Läs mer om vilka grupper som får resa in i Finland på det finska Gränsbevakningsväsendets webbplats. Resenärer som anländer till Finland ska följa de finländska hälsovårdsmyndigheternas rekommendationer. Även de ryska gränsmyndigheterna har infört restriktioner vid gränsen.

Under pandemin har uppskattningsvis över en halv miljon Schengenvisum som Finland beviljat i Ryssland gått ut. Genom att ta emot fler visumansökningar i Ryssland vill Finlands utrikesministerium, liksom flera andra Schengenländer, erbjuda personer vars visum har löpt ut en möjlighet att förnya sitt visum. På detta sätt vill vi också förebygga en anhopning av ansökningar när restriktionerna i gränstrafiken lättar. För närvarande är det dock inte klart när restriktionerna ändras.

Före coronapandemin var Finland det land som utfärdade flest  Schengenvisum i Ryssland, och Finland var ett av ryssarnas populäraste resmål. År 2019 beviljade Finland sammanlagt 790 000 Schengenvisum i Ryssland och ryssarna gjorde totalt 3,7 miljoner resor till Finland.

 

Ytterligare information:

Anna Kotaviita
Press- och kulturattaché
[email protected]
+7 (921) 742 6733

 

 
Tillbaka till toppen