Hoppa till innehåll

Finlands viceordförandeskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter ger Finland en plats att verka för internationellt samarbete

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 17.6.2024 16.33 | Publicerad på svenska 17.6.2024 kl. 16.35
Nyhet

Finland är medlem av FN:s råd för mänskliga rättigheter till utgången av 2024. I år är Finlands ständiga representant i Genève, ambassadör Heidi Schroderus-Fox, rådets ena viceordförande. Presidiet har i uppgift att värna om rådets mandat att skydda och främja de mänskliga rättigheterna.

”Under ledning av Marockos ständiga representant, ambassadör Omar Zniber, och tillsammans med de andra viceordförandena har vi ansvaret för att lösa praktiska frågor, såsom planera och leda möten och lösa frågor som rör mötesförfarandena”, säger Schroderus-Fox.

Viceordförandeskapet har också lett till att Finland fått andra förtroendeuppdrag som handlar om att rådet för mänskliga rättigheter ska fungera effektivt. Under ledning av Finland och Malawi dryftas metoder för hur de allra minst utvecklade staterna, små önationer och önationer under utveckling kan delta i rådets verksamhet på ett bättre och jämlikt sätt. Dessutom för Heidi Schroderus-Fox diskussioner med Libanon om hur den mellanstatliga granskningen av de mänskliga rättigheterna (Universal Periodic Review, UPR) och dess verkningsfullhet kan effektiviseras. Granskningen anses värdefull och är ett viktigt sätt att utveckla skyddet av de mänskliga rättigheterna på landsnivå. Även Finland har deltagit i granskningen flera gånger, senast 2022.

Det rådande världsläget är framträdande under Finlands sista år som medlem

FN:s råd för mänskliga rättigheter har många olika människorättsfrågor att lösa och rådets agenda har belastats särskilt under de senaste åren. I rådets arbete syns också det svåra världspolitiska läget och dess konflikter. Rysslands anfallskrig mot Ukraina och kriget i Gaza kommer enligt förväntningarna att återspeglas i verksamheten i rådet för mänskliga rättigheter under Finlands sista år som medlem i rådet. Utöver situationen i enskilda länder är rådet tvunget att ägna sin uppmärksamhet åt frågor som klimatförändringen, affärsverksamhet, yttrandefrihet, religions- och trosfrihet, bekämpning av rasism och stöd till aktörer som försvarar mänskliga rättigheter och till civilsamhällets verksamhet. För Finland, både som medlem och viceordförande, är det viktigt att se till att civilsamhällets röst hörs vid rådets möten.

Finland presenterade tillsammans med Australien, Chile och Sydafrika en resolution om att förebygga diskriminering, våld och skadliga förfaranden mot intersexpersoner den 4 april. Den ständiga företrädaren Heidi Schroderus-Fox tillsammans med sina kollegor från Australien, Chile och Sydafrika, efter antagandet av resolutionen.

Det här året behandlar rådet ämnen som Finland prioriterat under lång tid, till exempel funktionshindrades och urfolks rättigheter, inklusive dessas deltagande i rådets arbete, bekämpning av våld mot sexuella minoriteter och könsminoriteter samt tillgodoseendet av kvinnors och flickors rättigheter och jämställdhet mellan könen. Som medlem deltar Finland aktivt i främjandet av dessa rättigheter.

En av höjdpunkterna under medlemskapsperioden har varit resolutionen om rättigheter för intersexpersoner. Förhandlingarna gav resultat och resolutionen godkändes under Finlands ledning i samarbete med Australien, Chile och Sydafrika. Det är första gången som intersexpersoners rättigheter behandlas på ett övergripande sätt i FN genom ett initiativ som har förhandlats fram av stater.

Finlands arbete för de mänskliga rättigheterna fortsätter efter medlemskapet

Perioden som medlem i rådet är en unik möjlighet för Finland att tillsammans med 46 stater delta i beslutsfattandet om det globala skyddet och främjandet av de mänskliga rättigheterna. Efter att medlemskapsperioden gått ut fortsätter Finland som observatör i rådet för mänskliga rättigheter.

Som observatörsstat fortsätter Finland sitt arbete för att främja prioriterade teman på lång sikt. Under medlemskapet främjar Finland även som observatör olika initiativ som lagts fram tillsammans med partnerländerna och som bland annat handlar om främjandet av kvinnors rättigheter, advekat boende, bekämpningen av olagliga avrättningar, rättigheter för intersexpersoner och läget för de mänskliga rättigheterna i Ryssland.

Finland värnar om de mångsidiga partnerskapen mellan olika delar av världen för att främja de mänskliga rättigheterna. Finland har stärkt dessa partnerskap under medlemskapet i rådet och strävar också efter att skapa fler partnerskap. Finland är en konsekvent och pålitlig aktör när det gäller att främja och skydda de mänskliga rättigheterna även i egenskap av observatör i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

FN:s råd för mänskliga rättigheter sammanträder i Genève, består av 47 stater och är FN:s viktigaste mellanstatliga organ när det gäller att främja och skydda de mänskliga rättigheterna. FN:s medlemsstater har förbundit sig till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Deklarationen innebär att de mänskliga rättigheterna tillkommer alla, överallt. I rådet fortsätter Finland sitt enträgna arbete för att främja de universella mänskliga rättigheterna.