Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Förhandsröstning utomlands för den andra omgång i presidentvalet 2024

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 29.1.2024 14.04 | Publicerad på svenska 29.1.2024 kl. 14.10
Nyhet

Den andra omgång i presidentvalet förrättas söndagen den 11 februari 2024 och förhandsröstningen ordnas då 31.1.–3.2.2024.

Det går att rösta vid Finlands ambassader och konsulat och deras verksamhetsställen i 89 länder. Det finns totalt 219 röstningsställen utomlands.

Utrikesministeriet ansvarar också för att ordna förhandsröstningen på finska fartyg som rör sig utanför Finlands gränser under perioden för förhandsröstningen.

Det är justitieministeriet som har det övergripande ansvaret för att ordna val. På justitieministeriets webbplats valfinland.fi finns en lista över alla förhandsröstningsställen och deras öppettider. 

Du har också möjlighet att rösta per brev från utlandet. Om du vill rösta per brev ska du beställa brevröstningshandlingarna både för det första och det eventuella andra valet i presidentvalet på en gång. Du hittar datum, anvisningar och material om brevröstning på webbplatsen vaalit.fi.

I det andra valet ska brevrösten vara framme hus centralvalnämden i din hemkommun eller folkbokföringskommun senast fredagen den 9 februari 2024 före klockan 19.

Information om förhandsröstningen finns också på ambassadernas och konsulatens webbplatser.

 

 
Tillbaka till toppen