Hoppa till innehåll

Hälften av de ryska bokningstiderna för finskt turistvisum ska bort

Utrikesministeriet
Utgivningsdatum 16.8.2022 18.14 | Publicerad på svenska 17.8.2022 kl. 13.50
Pressmeddelande

Utrikesministeriet ska dra ner till hälften de dagliga tiderna för att ansöka om turistvisum i Ryssland. Regeringen godkände den 16 augusti 2022 riktlinjer för att begränsa turismen från Ryssland.

I dag finns det ungefär ettusen tillgängliga bokningstider per dag, men från och med den 1 september bara 500. Utrikesministeriet beslutar också om en fördelning av tiderna för ansökan om visum, vilket innebär att 20 procent av alla tider reserveras för turister och 80 procent för resenärer som har andra orsaker till sina resor, såsom familjeband, arbete eller studier. 

För personer som söker visum för turism öppnas med andra ord i snitt 100 tider per dag från och med början av september, vilket är 10 procent av dagens bokningstider. För personer som söker visum för andra ändamål öppnas i snitt 400 tider per dag. Fördelningen av tiderna kan justeras vid behov för att systemet ska fungera och för att motverka missbruk.  

Finland vill se gemensamma EU-riktlinjer

Finland bidrar också till arbetet med att få till stånd gemensamma EU-riktlinjer när det gäller visumbegränsande åtgärder. Finland är positivt till att det avtal mellan EU och Ryssland som underlättar visumförfarandet avbryts fullständigt, vilket innebär till exempel att avgiften för turistvisum ska stiga från 35 till 80 euro.

Enligt regeringens beslut ska utrikesministeriet utreda möjligheterna att ta fram ett förslag om ett nationellt humanitärt visum och en utredning om lagstiftning om nationella restriktioner.
 

Mer information

  • Tomi Nyström, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn 0295 350 470
  • Jussi Tanner, konsulär chef, tfn 0295 350 246
  • Juha Rainne, chef för folkrättsenheten, tfn 0295 350 639
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen: [email protected]