Statsrådet och ministerierna Media
Meny
Coronaviruset: statsrådets information och råd om koronaviruset samt  det aktuella läget och vanliga frågor på thl.fi

I fortsättningen ordnar utrikesministeriet miljövänliga möten

Utrikesministeriet 2.4.2019 14.28
Nyhet

Utrikesministeriet har tagit i bruk nya anvisningar för miljövänliga möten. Principerna bakom anvisningarna har redan följts i två år i samband med Arktiska rådets möten i Finland och nu har de samlats och skrivits ned för att hela utrikesförvaltningen ska kunna använda dem. Med hjälp av dessa anvisningar sparar man både pengar och miljön.

Miljövänliga möten är ett koncept som utvecklats av utrikesministeriets team för ordförandeskapet i Arktiska rådet och WWF Finland. Det handlar om att göra ansvarsfulla val när man beställer mat och dryck, att minimera mängden avfall och matsvinn och att finna sätt att minska utsläppen i samband med möten.

Statssekreterare Matti Anttonen säger att alla anställda nu har ett ansvar för konceptet för miljövänliga möten. Statssekreterare Matti Anttonen säger att alla anställda nu har ett ansvar för konceptet för miljövänliga möten. Foto: Laura Eloranta Från det lilla till det stora

Under tillställningen då anvisningarna för miljövänliga möten offentliggjordes påminde statssekreterare Matti Anttonen om att också små gärningar är betydelsefulla då de utförs på organisationsnivå. Det gäller att omsätta klimatdebatten i konkreta handlingar och alla anställda vid utrikesministeriet har ett gemensamt ansvar för detta.

Grundprincipen när det gäller hållbara möten är att man endast köper in sådant som är nödvändigt, att man minimerar sopor och matsvinn och väljer mat efter säsong, gärna närproducerat. Arrangörerna ska försöka ordna transporter och program så att det inte behövs flera busstransporter eller så att man kan utnyttja kollektivtrafiken. Mötesmaterialet kan distribueras elektroniskt och mötesgåvorna kan man hoppa över.

Konferenssivastaava Annariina Kukkonen (vasemmalla) iloitsee yhdessä WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohwederin kanssa yhteistyöllä syntyneen ympäristövastuullisen kokoustamisen oppaan julkistamista. Konferensansvariga Annariina Kukkonen (t.v.) och generalsekreteraren för WWF Finland Liisa Rohweder gläder sig över att den nya guiden, som uppstått genom nära samarbete, nu har publicerats. Foto: Laura Eloranta

Maten spelar en stor roll också under möten och därför att det viktigt att noga planera vad man bjuder på. Generalsekreteraren för WWF Finland Liisa Rohweder framhåller att du lätt ordnar ansvarsfull traktering genom att prioritera vegetariskt, närproducerat och säsongsprodukter. WWF:s köttguide och fiskguide är användbara källor när du väljer mat.

WWF Finland kommer att integrera miljövänliga möten i sitt Green Office-koncept.

Gamla rutiner ska synas

Idén om miljövänliga möten inspirerades bland annat av en miljöstrategi som utarbetades av utrikesministeriets ekoteam. Huvudplaneraren av Arktiska rådets miljövänliga möten är Annariina Kukkonen, som är konferensansvarig i utrikesministeriets Arktisteam. Hon berättar att det nya konceptet tagits entusiastiskt emot på mötesplatserna. Konceptet har dessutom spridits till andra stora evenemang som UM ordnat.

Ruoka on usein tärkeä osa kokouskokonaisuutta. Ympäristövastuullisissa kokouksissa painotetaan lähellä tuotettua sesonkiruokaa ja kasviksia. Mat är ofta en viktig del av mötet som helhet. Under miljövänliga möten prioriteras säsongsprodukter och grönsaker. Foto: Laura Eloranta

”I början av projektet hade jag en önskan: att konceptet skulle bli så bra att det skulle användas under Arktiska rådets möten också efter Finlands ordförandeskap. Under det sista mötet för Arktiska rådets tjänstemannakommitté fick jag det bekräftat, både för hela rådets del och av det kommande ordförandelandet Island. Jag kunde inte vara nöjdare!” gläds Kukkonen.

Miljövänliga möten kräver att vi synar våra invanda rutiner i sömmarna. Utrikesministeriets nya anvisningar är en god start.

Suomessa järjestettävissä Arktisen neuvoston kokouksissa ovat muovipullot pannassa. Vesi tarjoillaan kannuista. Se on myös mainio tapa kertoa hyvästä suomalaisesta hanavedestä. När Arktiska rådets möten ordnas i Finland är plastflaskor bannlysta. Vatten serveras ur kannor. På samma gång får man skryta med det goda finska kranvattnet.Foto: Outi Koskinen

Miljövänliga möten kräver att vi synar våra invanda rutiner i sömmarna. Utrikesministeriets nya anvisningar är en god start.

 

Anni Kivioja, projektassistent, Arktiska teamet

 

 

Anvisningarna för miljövänliga möten (pdf)

Faktablad: Greenmeetings (pdf)

Köttguiden (WWF Finland)

Fiskguiden (WWF Finland)

Finlands ordförandeskap i Arktiska rådet 2017–2019

Twitter: #greenmeeting

Tillbaka till toppen