Hoppa till innehåll

Klimataktivisten Helena Gualinga är utrikesministeriets talargäst på festivalen Världen i byn

Utrikesministeriet
Utgivningsdatum 24.5.2023 9.45 | Publicerad på svenska 24.5.2023 kl. 12.00
Pressmeddelande

Utrikesministeriet har bjudit in klimataktivisten Helena Gualinga till festivalen Världen i byn i Södervik i Helsingfors, där hon håller ett tal lördagen den 27 maj.

Helena Gualinga, 21, som är känd som en övertygande talare, växte upp i Finland och i Kichwa Sarayaku-samhället i Ecuadors regnskog. Den finlandssvenske faderns och ecuadorianska moderns dotter har uppträtt vid flera internationella klimatmöten, till exempel i Världsekonomiskt forum i Davos och FN:s klimatmöte i New York, men mer sällan i Finland.

I sitt tal berättar Gualinga hur urfolkens traditionella bostadsområden riskerar att försvinna på grund av klimatförändringar och hur samhällena kämpar mot olje- och gruvbolag.

”Det är viktigt för mig att vara med i kampen mot klimatförändringar. Jag tror på förändringen och att vi inte är avskilda från naturen”, säger Gualinga.

Gualinga uppträder på Talarscenen lördagen den 27 maj kl. 14.15-14.45. Talet hålls på engelska.

Pressträff

Fredagen den 26 maj kl. 12 ordnar utrikesministeriet en pressträff för medierepresentanter på Tiivistämö i Södervik. Då har medierna en möjlighet att intervjua klimataktivisten Helena Gualinga. 
 

Ytterligare information och förfrågningar om intervjuer

  • Anna Palmén, informatör, tfn +358 50 566 3350
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]