Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Mikko Kinnunen blir OSSE-ordförandens särskilda representant i Ukraina samt i trepartsarbetsgruppen

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 19.7.2021 14.20 | Publicerad på svenska 19.7.2021 kl. 14.30
Nyhet

Sveriges utrikesminister Ann Linde, som i år är ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), har utnämnt ambassadören Mikko Kinnunen till OSSE:s ordförandes särskilda representant för Ukraina och för trepartskontaktgruppen (Special Representative of the OSCE Chairperson-in-Office in Ukraine and in the Trilateral Contact Group). Kinnunen inleder sitt arbete på den nya befattningen den 1 augusti.

Mikko Kinnunen. Foto: Petri Krook.

Trepartsarbetsgruppen bildades 2014 och är en bestående förhandlingsprocess vars mål är att implementera Minskavtalet och stödja en diplomatisk lösning av konflikten i östra Ukraina. Arbetsgruppen har fyra underarbetsgrupper vars teman är frågor som rör säkerhet, politik, ekonomi och humanitära frågor.

Mikko Kinnunen är nu chef för den politiska avdelningen vid utrikesministeriet. Han har arbetat vid ministeriet sedan 1996 och varit bland annat chef för enheten för säkerhetspolitik samt Finlands första ambassadör med ansvar för bekämpning av hybridhot. Kinnunen var ambassadör i Kazakstan och Kirgizistan 2009–2013. Han har dessutom arbetat på Finlands ambassad i Moskva och i Washington samt vid FN-representationen i New York.

Kinnunen tar över OSSE-befattningen efter den schweiziska ambassadören Heidi Grau.

Mer information:

Tove Wennergren, talesperson, sekretariatet för Sveriges OSSE-ordförandeskap 2021, +46 (0) 8 405 41 61
Mikko Kinnunen, ambassadör, +358 295 351 820

 
Tillbaka till toppen