Statsrådet och ministerierna Media
Meny
Coronaviruset: statsrådets information och råd om koronaviruset samt  det aktuella läget och vanliga frågor på thl.fi

Minister Haavisto till Washington för utrikesministermöte med koalitionen mot IS

Utrikesministeriet 13.11.2019 12.54
Pressmeddelande

Den 14 november deltar utrikesminister Pekka Haavisto i ett extra insatt utrikesministermöte i Washington med den internationella koalitionen mot terrornätverket IS. Mötet leds av Förenta staternas utrikesminister Mike Pompeo.

Vid mötet ska koalitionens fortsatta åtgärder i kampen mot IS diskuteras.

”Den internationella koalitionens aktioner i kampen mot IS har gett resultat. Även om IS har förlorat de markområden de kontrollerat har organisationen och dess ideologi fortfarande anhängare. Organisationen är i stånd att utföra terrorattacker såväl i Irak och Syrien som internationellt. Det är viktigt att fortsätta arbetet för att förhindra en ny uppgång för IS”, betonar utrikesminister Pekka Haavisto.

Finland anslöt sig till den internationella koalitionen mot IS 2014. Finland deltar i Irak i koalitionens krishanteringsinsats Operation Inherent Resolve (OIR) med 80 soldater inom utbildnings- och rådgivningsverksamheten och i Natos utbildningsinsats med en soldat. Dessutom deltar Finland i Irak i EU:s civila krishanteringsinsats och i polisutbildningen inom ramen för koalitionen.

Finland stöder också återuppbyggnaden av Irak genom UNDP:s stabiliseringsfond och lämnar humanitärt bistånd till Irak och Syrien. Finland har stött Irak med över 30 miljoner euro sedan 2014. Stödet för att förebygga konflikten i Syrien har uppgått till över 200 miljoner euro.

”Det är också framöver viktigt att stödja stabiliseringen och den samhälleliga utvecklingen samt ett enande av de sociala grupperna i Irak för att vi ska kunna skapa framtidsutsikter särskilt för den unga generationen. I Syrien är de humanitära behoven omfattande redan från förut och på grund av den senaste utvecklingen i nordöstra Syrien är det ännu viktigare att säkerställa att IS inte på nytt får fotfäste i regionen", påpekar utrikesminister Haavisto.

I samband med mötet träffar minister Haavisto också bilateralt utrikesministrarna för de övriga koalitionsländerna och representanter för Förenta staternas regering, bland annat Förenta staternas särskilda sändebud för Afghanistan Zalmay Khalilzad.

För mera information: Tanja Jääskeläinen, biträdande avdelningschef för politiska avdelningen, tfn +358 295 350 303 och Joel Linnainmäki, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn +358 50 478 2587.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]

 

Tillbaka till toppen