Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Nya ambassadörer

Utrikesministeriet
8.2.2019 11.39
Nyhet

Vid föredragningen fredagen den 8 februari utnämnde republikens president följande nya ambassadörer.

Utrikesrådet Marja Joenusva har utnämnts till chef för Finlands ambassad i Alger från och med den 1 juni 2019. Joenusva är för närvarande biträdande protokollchef. Hon har tjänstgjort inom utrikesrepresentationen i Bryssel, Paris och Peking. Hon har också varit generalkonsul i Shanghai. Joenusva harvarit utrikesministeriets tjänst sedan 1987.

Utrikesrådet Markku Keinänen har utnämnts till chef för Finlands ambassad i London från och med den 1 juni 2019. Keinänen är för närvarande understatssekreterare (externa ekonomiska relationer) vid utrikesministeriet. Inom utrikesrepresentationen har han tjänstgjort i Madrid, Bryssel och London. Keinänen har också varit ambassadör i Madrid. Han har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1989.

Utrikesrådet Mika Koskinen har utnämnts till chef för Finlands generalkonsulat i New York från och med den 1 juli 2019. Koskinen har varit ambassadchef i Lima sedan 2015. Koskinen har också tjänstgjort i Madrid, Dublin, Paris och Haag. Han har tjänstgjort vid utrikesministeriet sedan 1995.

Utrikesrådet Päivi Laine har utnämnts till chef för Finlands ambassad i Kiev från och med den 1 juni 2019. Laine är för närvarande Helsingforsbaserad ambassadör i Irak. Laine har tjänstgjort som biträdande ambassadchef i Moskva, Warszawa och Riga och arbetat vid ambassaden i London. Hon har tjänstgjort vid utrikesministeriet sedan 1995.

Utrikesrådet Jukka Pietikäinen har utnämnts till chef för Finlands ambassad i Lima från och med den 1 juli 2019. Pitkänen tjänstgör för närvarande som ambulerande ambassadör i Karibien. Han har erfarenhet av beskickningarna i Wien, Bogotá, Bern, Madrid och Mexico City. Han har tidigare varit beskickningschef i Buenos Aires och i New York. Pietikäinen har tjänstgjort vid utrikesministeriet sedan 1984.

Utrikesrådet Anne Sipiläinen har utnämnts till chef för Finlands ambassad i Berlin från och med den 1 juni 2019. Sipiläinen tjänstgör för närvarande som understatssekreterare (utrikes- och säkerhetspolitik) vid utrikesministeriet. Hon har tidigare varit understatssekreterare med ansvar för utvecklingssamarbete och utvecklingspolitik. Inom utrikesrepresentationen har hon tjänstgjort som ambassadör vid Finlands EU-representation i Bryssel, där hon var Finlands representant i EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik. Hon har också tjänstgjort i Wien och i Berlin. Sipiläinen har tjänstgjort vid utrikesministeriet sedan 1987.

Utrikesrådet Kirsi Vanamo-Santacruz har utnämnts till chef för Finlands ambassad i Buenos Aires från och med den 1 juli 2019. Vanamo-Santacruz har varit biträdande ambassadchef i Paris sedan 2015. Inom utrikesrepresentationen har hon också tjänstgjort i Lissabon, Jakarta och Ankara samt vid den ständiga representationen vid OECD och UNESCO i Paris. Vanamo-Santacruz har tjänstgjort vid utrikesministeriet sedan 1996.

Republikens president befullmäktigade också ambassadören i Tokyo, Pekka Orpana, att representera Finland även i Mikronesien och Palau.

Ytterligare information: Pirjo Tulokas, personaldirektör, tfn 0295 351 413

 
Tillbaka till toppen