Statsrådet och ministerierna Media
main-mobile-navigation-header
Coronaviruset: statsrådets information och råd om koronaviruset samt  det aktuella läget och vanliga frågor på thl.fi

Nya beskickningschefer till Ankara och São Paulo samt en ambulerande ambassadör till Karibien

Utrikesministeriet 19.6.2019 11.30
Nyhet

Vid sin föredragning den 19 juni utnämnde republikens president nya beskickningschefer en ambulerande ambassadör och sidoackrediteringar.

Utrikesrådet Ari Mäki har utnämnts till chef för Finlands ambassad i Ankara från och med den 1 september 2019. 

Ari Mäki

Mäki flyttar till Ankara från uppgiften som enhetschef för enheten för Latinamerika och Karibien där han varit chef sedan 2015. Dessförinnan har han tjänstgjort som chef för beskickningen i Kabul åren 2013–2015. Han har också beskickningserfarenhet från Rom, Paris (Unesco) och Teheran. Vid utrikesministeriet har Mäki åren 2006–2009 varit tjänstemannasekreterare för understatssekreteraren med ansvar för utvecklingssamarbete och utvecklingspolitik. Han har också en bred erfarenhet från ministeriets olika avdelningar i fråga om Nordafrika, Mellanöstern och Asien. Mäki har en politices magisterexamen. Han har tjänstgjort vid utrikesministeriet sedan 1996.

Ambassadrådet Lasse Keisalo har utnämnts till chef för Finlands konsulat i São Paulo från och med den 1 augusti 2019. Keisalo flyttar till São Paulo från uppgiften som enhetschef för enheten för FN och allmänna globala ärenden där han varit chef sedan 2016. Han har tidigare beskickningserfarenhet från FN-representationen i New York, Madrid, Geneve och Mexiko. Keisalo har mångsidig kompetens inom ministeriets olika uppgifter i fråga om utvecklingssamarbete, juridiska frågor och Centralamerika. Han har en juris kandidatexamen. Keisalo har tjänstgjort vid utrikesministeriet sedan 1997.

Utrikesrådet Pertti Ikonen har utnämnts till Helsingforsbaserad ambulerande ambassadör i Antigua och Barbuda, Saint Kitts och Nevis samt Saint Vincent och Grenadinerna från och med den 1 juli 2019. Ikonen övergår till uppgiften från uppgiften som chef för beskickningen i Belgrad där han varit chef sedan 2015. Han har tidigare beskickningserfarenhet från Köpenhamn, Tallinn och Caracas. Vid utrikesministeriet har han skaffat sig erfarenhet inom bland annat frågor som rör informationssamhället och utvecklingspolitik. Ikonen har en juris kandidatexamen. Han har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1989.

Dessutom har republikens president sidoackrediterat ambassadör Kimmo Lähdevirta i Nordmakedonien och Montenegro, ambassadör Jari Sinkari i Östtimor, ambassadör Jukka Pietikäinen i Bolivia och Ecuador samt ambassadör Päivi Pohjanheimo i Belize.

Ytterligare information: Pirjo Tulokas, personaldirektör, tfn 0295 351 413

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]

 

Tillbaka till toppen