Hoppa till innehåll

Rådskonstellationen allmänna rådet diskuterar sammanhållningspolitikens framtid

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 29.11.2023 16.49 | Publicerad på svenska 29.11.2023 kl. 17.33
Pressmeddelande

Rådskonstellationen allmänna rådet sammanträder för att diskutera sammanhållningsfrågor i Bryssel torsdagen den 30 november. Ministrarna kommer att utbyta synpunkter på genomförandet av EU:s regional- och strukturpolitik och godkänna slutsatser om sammanhållningspolitikens framtid. Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz företräder Finland vid mötet.

I rådets slutsatser betonas att sammanhållningspolitiken också i fortsättningen ska vara EU:s grundförutsättning för att stärka den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen samt minska skillnaderna i regionernas utvecklingsnivå och eftersläpningen i de minst gynnade regionerna.

Enligt slutsatserna ska särskild uppmärksamhet ägnas åt landsbygdsområden, områden som påverkas av strukturomvandlingar, regioner med allvarliga och permanenta, naturbetingade eller demografiska nackdelar, till exempel de nordligaste regionerna med mycket låg befolkningstäthet, samt öar och gräns- och bergsområden. Slutsatserna om sammanhållningspolitikens framtid kan godkännas av Finland.

”Finlands roll som Rysslands grannland, och de östra gränsområdena överlag, bör beaktas i EU:s sammanhållningsfinansiering. Den senaste tidens händelser har återigen visat hur viktigt det är att hålla gränsområdet befolkat, tryggt och livskraftigt. Det är viktigt inte bara för Finland, utan för hela EU”, säger minister Adlercreutz.

Ministrarna ska också diskutera avslutandet av sammanhållningspolitikens programperiod 2014–2020 utifrån en bakgrundspromemoria som ordföranden tagit fram. Finlands program har genomförts väl.

På EU-ländernas agenda står också sammanhållningspolitiken och Europas strategiska oberoende. Enligt Finland är det viktigt att sträva efter att stärka EU:s strategiska oberoende med beaktande av omvärlden, som förändrats till följd av geopolitiska motsättningar och konkurrens mellan stormakterna. Det är också väsentligt att utveckla den internationella regelbaserade ordningen.

Finland anser att EU:s strategiska oberoende ska grunda sig på utveckling av EU:s egna styrkor, rättvis konkurrens och deltagande i världsekonomin. Rättvis konkurrens, en fungerande inre marknad och en effektiv användning av de nuvarande EU-medlen utgör grunden för EU:s konkurrenskraft på lång sikt, och är i nyckelroll när det gäller att lösa både nuvarande och framtida utmaningar.

Målet för EU:s sammanhållningspolitik är att minska skillnaderna i utvecklingsnivå mellan olika regioner och skapa förutsättningar för välfärd för de minst gynnade personerna. Genom politiken eftersträvas en bättre ekonomisk, social och regional balans i Europa.

Ytterligare information: Sarita Friman, specialsakkunnig i EU-ärenden, tfn 050 441 0966, och Andreas Elfving, specialmedarbetare, tfn 050 310 0274, statsrådets kansli