Hoppa till innehåll

Regeringen utsåg Henna Virkkunen till Finlands kandidat till EU-kommissionär

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 4.7.2024 13.21
Pressmeddelande
Henna Virkkunen, bild: Mikko Mäntyniemi

Torsdagen den 4 juli utsåg statsrådet filosofie licentiaten Henna Virkkunen till Finlands kandidat till Europeiska kommissionen för mandatperioden 1 november 2024–31 oktober 2029.

Virkkunen har varit riksdagsledamot åren 2007–2014. Åren 2008–2011 var hon undervisningsminister, åren 2011–2014 förvaltnings- och kommunminister och år 2014 trafik- och kommunminister. Virkkunen har varit ledamot av Europaparlamentet sedan 2014. I Europaparlamentet har hon varit verksam bland annat vid utskottet för industrifrågor, forskning och energi (ITRE) och vid utskottet för transport och turism (TRAN). Dessutom är hon ordförande för Europeiska folkpartiets grupp för små och medelstora företag (EPP SME Circle). Virkkunen har även innehaft många offentliga och andra förtroendeuppdrag.

Processen för utnämning av den nya Europeiska kommissionen inleds med val av kommissionens ordförande. Ordföranden diskuterar med medlemsstaterna om deras kandidater och beslutar om kommissionärernas ansvarsområden. Kommissionen godkänns kollektivt vid en omröstning i Europaparlamentet efter att parlamentet har hört kandidaterna. Därefter utses kommissionen av Europeiska rådet.

I enlighet med EU-fördraget ska kommissionens ledamöter utses på grundval av sin allmänna duglighet och sitt engagemang för Europa bland personer vars oavhängighet inte kan ifrågasättas. Ledamöterna fullgör sina skyldigheter i unionens allmänna intresse. Varje EU-land har en kommissionsledamot.

Ytterligare information: Jari Luoto, chef för avdelningen för EU-ärenden, tfn 050 468 5949, statsrådets kansli