Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Sjöekipaget lyses upp i blått och vitt på Finlands självständighetsdag

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 3.12.2021 13.14 | Publicerad på svenska 3.12.2021 kl. 13.20
Pressmeddelande
Foto: Kimmo Räisänen

Statsrådet låter belysa utrikesministeriets huvudbyggnad Sjöekipaget i blått och vitt på Finlands 104:e självständighetsdag. Sjöekipagets nyrenoverade, moderna lokaler togs åter i bruk i september.

Renoveringen av Sjöekipagets historiska lokaler är klar och alla 800 anställda vid utrikesministeriet i Helsingfors är nu samlade under samma tak. Målet har varit att renovera den skyddade byggnaden med respekt för historien, men samtidigt så att man beaktar de krav som statsrådets moderna och flexibla kontorsarbete ställer.

Sjöekipaget lyses upp på nationella och internationella högtidsdagar och temadagar. 

”Genom att lysa upp vår vackra, historiska byggnad vill vi önska alla en glad självständighetsdag”, säger statssekreterare Matti Anttonen.

Sjöekipagets äldsta del blev färdig 1820. Den ritades av arkitekten C. L. Engel som en kasernbyggnad för ryska soldater. De nyaste delarna planerades av arkitekten E. Kråkström på 1980-talet. Utrikesministeriet flyttade in lokalerna i slutet av 1980-talet. 

Sjöekipaget ägs av finska staten, som representeras av bolaget Senatfastigheter. Statsrådets kansli hyr och förvaltar lokalerna och utrikesministeriet är den huvudsakliga användaren.

Mer information: 

Heikki Hovi, enhetschef, statsrådets kansli, tfn +358 295 160 090

Anna Pakkanen, projektchef, utrikesministeriet, tfn +358 295 350 717
 

 

 
Tillbaka till toppen