Hoppa till innehåll

Statsrådet uppvaktade republikens president Sauli Niinistö inför hans ämbetsperiods slut

statsrådets kansli
Utgivningsdatum 9.2.2024 13.00 | Publicerad på svenska 9.2.2024 kl. 14.16
Nyhet

I samband med att statsrådet samlades till föredragning för republikens president fredagen den 9 februari 2024, tackade statsrådet republikens president Sauli Niinistö för ett gott samarbete. Niinistös ämbetsperiod som republikens president upphör vid månadsskiftet februari–mars.

”Det har varit turbulent i Finland och världen. De osäkra tiderna har krävt utrikes- och säkerhetspolitiskt ledarskap och förmåga att agera. Finlands säkerhetspolitiska ställning som medlem av Nato är i dag bättre än någonsin”, sade statsminister Petteri Orpo.

Statsrådet uppvaktade president Niinistö med en gåva, en flagga från jubileumsåret Finland 100 år. Flaggan är en av de hundra Finlands flaggor som vajade vid invigningen av det självständiga Finlands 100-årsjubileum på Salutorget i Helsingfors den 5 december 2017. President Niinistö var med och hissade flaggan.

Presidenten fick också en förvaringslåda för flaggan i gåva av statsrådet. Lådans trädelar är brädbitar från 1700-talet som blivit kvar efter att Statsrådsborgens fönster mot Riddaregatan renoverades.

Sauli Niinistö har varit republikens Finlands president i två perioder sedan 2012. Under sin ämbetsperiod har han samarbetat med regeringar som letts av sex olika statsministrar.

Ytterligare information: Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, ledande sakkunnig, tfn 0295 160 220, statsrådets kansli