Hoppa till innehåll

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i uppgifter inom Natos kollektiva försvar i fredstid överlämnades till riksdagen

försvarsministeriet
Utgivningsdatum 24.10.2024 14.53 | Publicerad på svenska 24.10.2024 kl. 14.56
Pressmeddelande

Statsrådet godkände vid sitt sammanträde den 24 oktober 2024 en redogörelse om försvarsmaktens deltagande i uppgifter inom Natos kollektiva försvar i fredstid 2025. Samtidigt överlämnades redogörelsen till riksdagen.

Finland har för avsikt att delta uppgifter för Natos stående fartygsstyrka SNMG1 i fredstid på Östersjön, Nordsjön och Nordatlanten med ett fartyg av Hamina-klass under högst en månad och med högst 40 personer 2025. Avsikten är också att delta i uppgifter för den stående minröjningsstyrkan SNMCMG1 på Östersjön, Nordsjön och Nordatlanten med ett fartyg av Katanpää-klass under högst tre månader och med högst 40 personer 2025. Dessutom har Finland för avsikt att delta i Air Policing-uppdrag inom ramen för Natos kollektiva försvar i fredstid på Island, Nordostatlanten och Norra ishavet med en avdelning flygplan bestående av högst två jaktplan och tre reservflygplan samt högst 50 personer under tre veckor i februari-mars 2025.

Viktiga uppgifter i Natos kollektiva försvar i fredstid är de framskjutna markstyrkorna (Forward Land Forces, FLF), de stående flottstyrkorna (Standing Nato Maritime Group, SNMG och Standing Nato Mine Counter Measures Group, SNMCMG) och luftbevakningen (Air Policing, Air Shielding). Genom att upprätthålla dessa funktioner i fredstid visar Nato sin beredskap och försvarsförmåga. Nästan alla Natoländer deltar i uppgifter i det kollektiva försvaret i fredstid antingen genom stående bidrag eller genom regelbunden rotation. År 2024 deltog Finland inom ramen för Natos kollektiva försvar i fredstid i uppgifter inom Natos stående minröjningsstyrka på Östersjön, Nordsjön och Norska havet samt i Air Shielding-uppgifter i Rumänien, Bulgarien och på Svarta havet.

"Genom att aktivt delta i uppgifter inom Natos gemensamma försvar i fredstid signalerar vi enighet inom alliansen och visar beredskap och försvarsförmåga. Att delta är ett av de sätt på vilka Finland stöder alliansens åtgärder för att stärka säkerhetsmiljön. Vi visar konkret engagemang och ansvarstagande i fråga om alliansens avskräckning och försvar i enlighet med 360-gradersperspektivet inom hela alliansens område", säger försvarsminister Antti Häkkänen.

Vid försvarsministeriet ges mer information av Janne Kuusela, avdelningschef, överdirektör, tfn 0295 140 300 Begäran om intervjuer med försvarsministern via Dani Niskanen, specialmedarbetare, tfn +358 41 544 4967