Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsrådets webbplats förnyas. På webbplatsen kan förekomma tillfälliga störningar, brister i innehållet och länkar som inte fungerar.

Utredningsgrupp anser att tillsynen över utländskt fastighetsinnehav kan skärpas

försvarsministeriet
Utgivningsdatum 1.3.2023 14.00 | Publicerad på svenska 1.3.2023 kl. 14.20
Pressmeddelande

Den arbetsgrupp som utrett ytterligare begränsningar i det utländska fastighetsförvärvet överlämnade sitt betänkande till försvarsministeriet den 1 mars 2023. Betänkandet behandlar flera möjligheter till utveckling av tillsynen över utländskt fastighetsinnehav utanför EU- och EES-staterna. Samtidigt konstaterar arbetsgruppen att revideringen av lagstiftningen, skapandet av nya system som stöder verkställandet av lagstiftningen samt resursfördelningen dock kommer att ta flera år.

Enligt arbetsgruppen skulle tillståndsplikt för fastighetsförvärv behövas i företagsförvärv där en part utanför EU- eller EES-området i samband med ett företagsköp indirekt blir innehavare till en fastighet. För sådana situationer bör det fastställas en tillsynsmyndighet för företagsförvärv och nödvändiga informationssystem upprättas.

Vid tillsynen över omsättningen av bostadsaktier bör man vid behov kunna förhindra att ägandet på ett konstlat sätt sprids på flera köpare för att underlätta visumpraxis. På motsvarande sätt borde sådana förvärv bli tillståndspliktiga där en majoritet av bostadsaktierna överlåts så att en enskild aktör genom köpet får bestämmande inflytande över bostadsaktiebolaget och en eventuell fastighet som hör till det.

I fråga om arrende kan tillsynen effektiviseras när det gäller arrendeavtalet. Det bör dock övervägas om tillsynen ska vara såväl förhandstillsyn som efterhandstillsyn. Redan enbart den nya inskrivningsskyldigheten i fråga om arrendeavtal kommer att förändra den nuvarande praxisen för alla markägare och arrendatorer och kräva nya system och resurser.

Utvidgningen av statens förköpsrätt också till zoner kring försörjningsberedskapsobjekt skulle stärka skyddet av samhällets vitala funktioner. Definitionen av försörjningsberedskapsobjekt är dock inte entydig, eftersom många objekt som är kritiska med tanke på försörjningsberedskapen är i privat ägo och inte har något permanent läge. En fastställelse av förköpszonerna skulle synliggöra betydelsen av företag av denna typ, eftersom lagfart i fråga om dessa objekt skulle lämnas vilande i fyra månader under tiden för förköpsprövningen.

Att bulvanverksamhet sanktioneras kan anses ha ett viktigt signalvärde i fråga om de nationella säkerhetsriskerna vid fastighetsförvärv som sålunda tas på allvar också på detta sätt.

Enligt utredningsgruppen är det svårt att få till stånd en vattentät tillsyn, men skapandet av en mer heltäckande lägesbild skulle hjälpa myndigheterna att stärka den nationella säkerheten.

Den gällande lagstiftningen om tillsyn över fastighetsinnehav tillåter redan nu myndigheterna att ingripa i säkerhetsproblem kring fastighetsinnehav. Inlösen för att säkerställa den nationella säkerheten möjliggör ingripande också till exempel i arrendeverksamhet. Den nu färdigställda bedömningen identifierar även andra möjliga tillsynsmetoder i fråga om vilka fortsatta åtgärder fastställs under nästa regeringsperiod. Planeringen av den fortsatta beredningen inleds under våren 2023.

Undersökningsresultat betonar fokus på markarrendering och företagsarrangemang

I sitt arbete har utredningsgruppen också använt den av försvarets vetenskapliga delegation, Aalto-universitetet och Lantmäteriverket 1.3.2023 publicerade undersökningen om tillsynsmöjligheterna i fråga om befogenheterna gällande fast egendom.

De myndigheter som intervjuades för undersökningen var i huvudsak nöjda med hur den nuvarande lagstiftningen fungerar. Trots detta bör uppmärksamhet fästas inte bara vid direkta fastighetsinnehav utan också vid markarrendering och företagsarrangemang. Till exempel genom komplicerade företags- och arrendearrangemang är det möjligt att dölja den faktiska ägaren. Enligt undersökningen bör man också fästa större vikt vid skyddet av kritisk infrastruktur och vid en effektivare tillgång till information för myndigheterna.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information om arbetet inom utredningsgruppen för utländskt fastighetsägande och fastighetsinnehav utanför EU- och EES-staterna - kompletterande utredning av behovet och möjligheterna att utvidga tillsynen av Jenni Herrala, arbetsgruppens ordförande, lagstiftningsråd, tfn 295 140 601 och Sara Kajander, arbetsgruppens vice ordförande, miljöråd, tfn 295 140 080.

Ytterligare information om undersökningen om tillsynsmöjligheterna i fråga om befogenheterna gällande fast egendom ges av Kirsikka Riekkinen, biträdande professor vid Aalto-universitetet, tfn 050 569 6337 och vid försvarsministeriet av Anu Sallinen, konsultativ tjänsteman, tfn 0 295 140 335.

LÄNKAR

- Utländskt fastighetsägande och fastighetsinnehav utanför EU- och EES-staterna - kompletterande utredning om behoven och möjligheterna att utvidga tillsynen (PLM011:00/2022)

- Tillsynsmöjligheterna i fråga om befogenheterna gällande fast egendom. Forskningsrapport från Försvarets vetenskapliga delegation, Aalto-universitetets forskningsgrupp för fastighetsekonomi och Geodatacentralen vid Lantmäteriverket.
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-64-1178-1

 
Tillbaka till toppen