Statsrådet och ministerierna Media
main-mobile-navigation-header
Coronaviruset: statsrådets information och råd om koronaviruset samt  det aktuella läget och vanliga frågor på thl.fi
SV

Utrikesminister Haavisto besöker Vitryssland

Utrikesministeriet 22.11.2019 11.40
Pressmeddelande

Utrikesminister Pekka Haavisto besöker Minsk i Vitryssland den 25 november tillsammans med Sveriges utrikesminister Ann Linde. Ministrarna träffar president Aleksandr Lukasjenko och utrikesminister Vladimir Makej samt representanter för oppositionen och civilsamhällesorganisationer.

Under mötena diskuteras samarbetet med Vitryssland, den interna situationen i landet, relationerna till EU och aktuella internationella ärenden. I Vitryssland förrättades söndagen den 17 november parlamentsval som enligt OSSE:s observatörer inte uppfyllde de internationella kriterierna.

”Relationerna mellan Finland och Vitryssland är goda och pragmatiska. Vi vill främja reformer i Vitryssland och stödja landets närmande till EU. Det gör vi också som ordförande i Europeiska unionens råd. Jag hoppas att Vitryssland tar OSSE:s valobservatörers kritik på allvar och beaktar Venedigkommissionens rekommendationer inför kommande val. När det gäller EU-ärenden vill vi främja de partnerskapsprioriteringar och viseringslättnader som är under beredning. Dessutom för vi en öppen diskussion om rättsstatsutvecklingen, de mänskliga rättigheterna och det civila samhället”, säger utrikesminister Pekka Haavisto

Vitryssland är ett av EU:s sex östliga partnerskapsländer. Under de senaste åren har EU och Vitryssland närmat sig varandra i flera praktiska frågor, men rättsstatsutvecklingen i Vitryssland väcker oro. EU hoppas att landet avskaffar dödsstraffet och förbättrar civilsamhällesorganisationernas verksamhetsförutsättningar. 

Ytterligare information: Katja Kalamäki, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 50 511 1518, och Leena Liira, ambassadråd, tfn +358 50 526 5562

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]

Tillbaka till toppen