Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Utrikesminister Haavisto diskuterade med FN:s generalsekreterare Guterres

Utrikesministeriet
22.2.2021 18.37
Nyhet

Utrikesminister Pekka Haavisto förde en diskussion med FN:s generalsekreterare António Guterres måndagen den 22 februari 2021.

De diskuterade bland annat krisen i Tigray-regionen i Etiopien. Haavisto besökte nyligen Sudan och Etiopien som EU:s representant, för att kartlägga hur konflikten i Tigray påverkar regionen. Guterres och Haavisto diskuterade vikten av att det humanitära biståndet når fram och den kritiska situationen för de mänskliga rättigheterna. 

”För Finland är det alltid viktigt att ingripa i kriser i ett tidigt skede. På Afrikas horn ser vi nu en situation som orsakar interna flyktingar, men också flyktingskap mellan länderna. I vår diskussion bekräftade FN:s generalsekreterare att han följer läget noggrant och tackade för informationsutbytet”, säger utrikesminister Haavisto.

Generalsekreteraren och utrikesministern diskuterade också klimatfrågor, som fått ett lyft i FN efter Förenta staternas regeringsskifte. Haavisto lyfte fram den arktiska regionens betydelse och läget gällande deponering av kärnavfall i Arktis.

Utrikesminister Pekka Haavisto och FN:s generalsekreterare António Guterres i New York. I bakgrunden ambassadör Jukka Salovaara. 
Tillbaka till toppen