Hoppa till innehåll

Utrikesminister Valtonen deltar i OSSE:s utrikesministermöte i Skopje

Utrikesministeriet
Utgivningsdatum 29.11.2023 15.30 | Publicerad på svenska 29.11.2023 kl. 15.40
Pressmeddelande

Utrikesminister Elina Valtonen deltar i ministerrådsmötet för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i Skopje i Nordmakedonien den 29–30 november. I år är Nordmakedonien ordförande i OSSE.

Ulkoministeri Valtonen

Ministerrådsmötet kommer att behandla de omfattande konsekvenser som Rysslands anfallskrig har för säkerhetsläget i Europa och OSSE:s verksamhet. I utrikesminister Valtonens program ingår även ett tal vid den parallellkonferens för civilsamhället som ordnas i samband med OSSE:s ministerrådsmöte samt bilaterala möten.

”OSSE:s ministerrådsmöte ger de deltagande staterna en möjlighet att visa sitt fortsatta och orubbliga stöd till Ukraina. Finland fördömer Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Anfallskriget bryter mot FN-stadgan, internationell rätt och de gemensamma principer som överenskommits inom OSSE. OSSE har alltid varit ett viktigt diskussionsforum för deltagarstaterna, av vilka vissa kan ha mer som skiljer dem åt än som förenar dem. Just därför har OSSE en viktig roll när det gäller att främja dialog och samarbete”, säger minister Valtonen.

I OSSE deltar 57 länder, vilket omfattar alla europeiska och centralasiatiska länder samt Förenta staterna och Kanada.

Organisationen arbetar med tre dimensioner av säkerhet som baserar sig på de så kallade korgarna som man enades om redan 1975 i Helsingfors: den politisk-militära dimensionen, den ekonomiska och miljörelaterade dimensionen och den mänskliga dimensionen. Finland är ordförande i OSSE år 2025.

De offentliga delarna av mötet kan följas på ministerrådets webbplats.

Mer information

  • Johanna Lukkarila, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 834
  • Minna Laajava, chef för enheten för säkerhetspolitik och krishantering, tfn +358 295 350 128
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].