Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Statsminister Sipilä: EU behöver en plan för utnyttjande av artificiell intelligens

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 29.9.2017 15.58 | Publicerad på svenska 2.10.2017 kl. 14.29
Pressmeddelande 440/2017

Statsminister Juha Sipilä utmanade i sitt begärda öppningsanförande EU-ländernas stats- och regeringschefer att tillsammans på EU-nivå svara på de möjligheter och utmaningar som artificiell intelligens medför. Statsminister Sipilä talade vid ett informellt digitalt toppmöte som EU-ordförandelandet Estland ordnade i Tallinn den 29 september. Vid toppmötet diskuterade EU-ledarna nyttorna med digitalisering och möjligheterna att främja digitaliseringen.

När det gäller artificiell intelligens behöver EU en långsiktig vision och en verksamhetsplan som identifierar de möjligheter till affärsverksamhet som den nya utvecklingen medför och de konsekvenser utvecklingen har för samhället. Vi måste noggrant överväga vilka konkreta åtgärder vi ska vidta på EU-nivå för att lyckas, sade statsminister Sipilä.

I sitt anförande lyfte statsminister Sipilä fram flera konkreta exempel på hur artificiell intelligens redan nu syns i vår omgivning trots att vi inte alltid lägger märke till det.

Vi har bilar som tekniskt sett kan köra utan förare. I Finland har vi också ett havsområde där vi testar självstyrande fartyg. Med hjälp av artificiell intelligens är det också möjligt att snabbare diagnostisera cancer. I själva verket utnyttjar vi artificiell intelligens varje dag när vi använder sökmotorer eller smarttelefoner, konstaterade statsminister Sipilä till sina kolleger.

Statsminister Sipilä lyfte också fram NMT-nätet i sitt anförande. I tiderna påskyndades processen för skapandet av NMT-nätet i Norden av politiskt beslutsfattande. NMT främjade den tekniska utvecklingen och skapade många nya arbetstillfällen.

Tyvärr har EU förlorat sin ledande ställning på nästan alla områden, inklusive mobil- och datateknik. När jag ännu var verksam som företagare frågade jag ofta beslutsfattarna vad vårt så kallade NMT-beslut nu ska vara. Det är också min fråga till oss i dag, sade Sipilä.

Jag tror att svaret finns i artificiell intelligens och digitalisering. Europa måste utvecklas i snabbare takt när det gäller dessa. Om vi vill skapa mervärde och klara oss bra i den globala konkurrensen, måste vi inta en plats i täten av utvecklingen, sade Sipilä.   

Statsminister Sipilä berättade att Finlands regering har förbundit sig att genomföra bland annat behövliga lagändringar och att utveckla utbildningen. Han berättade också att Finlands regering kommer att få utbildning i artificiell intelligens i januari. 

Sipilä påminde också om att den tekniska utvecklingen ställer oss inför nya lagstiftningsmässiga frågor som hänför sig till tekniska, moraliska och etiska aspekter och till säkerhetsaspekter.

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833 och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen