Hoppa till innehåll

Regeringen enades om den fjärde tilläggsbudgetpropositionen för 2015

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 26.10.2015 11.39 | Publicerad på svenska 30.10.2015 kl. 8.45
Pressmeddelande 567/2015

I den fjärde tilläggsbudgetproposition för i år, som regeringen förhandlade fram måndagen den 26 oktober, riktas de största föreslagna tilläggen till utgifter för migration samt bostadsbidrag. Avsikten är att tilläggsbudgetpropositionen ges till riksdagen torsdagen den 29 oktober.

Anslagsökningar som orsakas av migration

På grund av det ökade antalet asylsökande och flyktingar samt vissa preciseringar i uppskattningarna föreslår regeringen ett tillägg på totalt cirka 94 miljoner euro för utgifter som föranleds av migration. Förslaget utgår från att antalet asylsökande är 30 000–35 000 i år.

För mottagning av flyktingar och asylsökande föreslås det ett tillägg på sammanlagt 48,2 miljoner euro och för stöd till mottagningsverksamhetens kunder ett tillägg på 13,1 miljoner euro. För ersättningar till privata rättsbiträden föreslås det ett tillägg på 23,1 miljoner euro på grund av det ökade antalet ärenden som gäller rättshjälp för asylsökande samt ökningen av arvoden och rättegångskostnader. Dessutom föreslås ett tillägg på 9,4 miljoner euro för statsunderstöd till kommunerna p.g.a. att ersättningarna för mottagningen av flyktingar är större än beräknat.

Andra justeringar i anslagen

För försvarsministeriets omkostnader föreslås ett tillägg på 0,9 miljoner euro för att säkerställa utbildningsflygtimmar med Hornet-planen.

För Tullens omkostnader föreslås ett tillägg på 3,2 miljoner euro för att genomföra den tidigarelagda reformen av tullklareringens datasystem och den effektiverade tullövervakningen inom Torneåområdet.

Betalningarna till Europeiska unionen minskas med 150 miljoner euro. Detta beror på effekten av EU:s tilläggsbudgetar, av ökningen av EU:s inkomster av blandad natur samt av justeringarna av nationalräkenskaperna.

I anknytning till yrkeshögskolereformen föreslås det ett tilläggsanslag på cirka 39,5 miljoner euro för de ersättningar för mervärdesskatt som ska betalas på grund av ändringen av 30 § i mervärdesskattelagen för yrkeshögskolornas mervärdesskatteutgifter för hyror 2014 och 2015 samt för investeringskostnader som betalades av privata yrkeshögskolor 2014.

För ersättningar för skördeskador som uppkommit 2015 föreslås ett tillägg på 3,4 miljoner euro. För de nödvändiga kostnader som orsakas av bortskaffande av produktionsdjur som dött på gårdarna föreslås dessutom ett tillägg på 0,3 miljoner euro.

Fullmakten för Ringbaneprojektet höjs med 5 miljoner euro till 514 miljoner euro. Höjningen av fullmakten föranleds av de underhållskostnader som beror på att projektet fördröjts, på de nya glykolläckagen samt på oförutsägbara extra arbeten och ändringsarbeten. Fullmakten för havsfarleden till Raumo höjs med 8 miljoner euro till 28 miljoner euro. Höjningen beror i huvudsak på den lösning för deponering av muddermassor som krävs enligt villkoren för vattentillståndet, som är avsevärt dyrare jämfört med den ursprungliga planen.

Till Meteorologiska institutet föreslås ett tilläggsanslag på 3,5 miljoner euro för anskaffningen av en ny antenn för satellitsändningar till satellitservicecentret i Sodankylä.

Under momentet för strukturfonderna föreslås en minskning på 60 miljoner euro p.g.a. av att programperioden 2014—2020 inleds senare än beräknat samt av att utbetalningarna år 2015 till projekt för programperioden 2007—2013 blir mindre än det kalkylerade beloppet.

Det föreslås att utgifterna för grunddagpenningen höjs med 15 miljoner euro och statens andel av utgifterna för arbetsmarknadsstödet minskas med 45 miljoner euro. Ändringarna föranleds av att antalet mottagare av grunddagpenning ökat och av att antalet mottagare av arbetsmarknadsstöd minskat jämfört med den tidigare uppskattningen. I anslaget för bostadsstöd föreslås ett tillägg på 80 miljoner euro. Behovet föranleds av den betydande ökningen av antalet långtidsarbetslösa och av kostnadseffekterna av reformen av systemet för bostadsstöd.

För beredningen och genomförandet av servicestrukturreformen inom social- och hälsovården föreslås det ett anslag på 0,3 miljon euro för 2015.

Många olika faktorer påverkar inkomstposterna

Kalkylen över ordinarie inkomster höjs med ett nettobelopp på cirka 33 miljoner euro. Uppskattningen av förvärvs- och kapitalinkomstskatten sänks med 135 miljoner euro främst på grund av återbäringarna av tidigare års källskatter. Uppskattningen av inkomsterna från EU för landsbygdsutveckling sänks med 116 miljoner euro. Uppskattningen av intäktsföringen från Senatfastigheter höjs med 160 miljoner euro. Inkomstposten för de lån som återbetalas till staten höjs med cirka 103 miljoner euro på grund av förtidsåterbetalningen av ett refinansieringslån för export.

Statens behov av upplåning minskar en aning

Med beaktande av ökningen av inkomsterna med ett nettobelopp på cirka 33 miljoner euro och ökningen av anslagen med ett nettobelopp på cirka 2 miljon euro minskar den fjärde tilläggsbudgetpropositionen för 2015 behovet av statens nettoupplåning med cirka 31 miljoner euro. Statens nettoupplåning beräknas uppgå till cirka 5,2 miljarder euro år 2015. Statsskulden beräknas vid utgången av 2015 uppgå till ca 100 miljarder euro, vilket är ca 49 procent i förhållande till bruttonationalprodukten.
 

Ytterligare information: Markus Lahtinen, statsministerns finanspolitiska specialmedarbetare, tfn 0295 160 404, och Suvi Aherto, finansministerns specialmedarbetare, tfn 050 349 6121, Juha Halttunen, justitie- och arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 050 574 0236

Tillbaka till toppen