Hoppa till innehåll

EU-möten
Finansministrarna diskuterar sociala investeringar och kapitalmarknaden

finansministeriet
Utgivningsdatum 8.3.2024 14.11
Pressmeddelande
Arkivbild: Det belgiska ordförandeskapet

Finansminister Riikka Purra representerar Finland när rådet för ekonomiska och finansiella frågor sammanträder i Bryssel tisdagen den 12 mars. Måndagen den 11 mars deltar Purra i Eurogruppens möte.

EU:s finansministrar diskuterar de ekonomiska konsekvenserna av sociala investeringar och reformer med arbets- och socialministrarna. Diskussionen bygger på arbetet i den informella arbetsgrupp som Belgien och Spanien har inrättat.

Finland understöder inte kommissionens ansvarsfrihet

Rådet har för avsikt att besluta om en rekommendation till Europaparlamentet om beviljande av ansvarsfrihet för Europeiska kommissionen för genomförandet av EU:s budget för 2022.

Finland understöder inte rekommendationen om ansvarsfrihet för kommissionen, eftersom revisionsrättens revisionsresultat visar att antalet fel har ökat märkbart. Finland ansluter sig i omröstningen till gruppen av likasinnade medlemsländer.

Ministrarna ska dessutom diskutera genomförandet av faciliteten för återhämtning och resiliens samt de ekonomiska och finansiella konsekvenserna av Rysslands anfallskrig.

Eurogruppen diskuterar den ekonomiska utvecklingen och kapitalmarknaden

Eurogruppen har för avsikt att anta ett uttalande om kapitalmarknadsunionens framtid. Ministrarna ska också diskutera den ekonomiska utvecklingen i euroområdet och finanspolitikens inriktning för nästa år.

Mer information:
Antti Kekäläinen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 530 386, antti.kekalainen(at)gov.fi
Mikael Lith, finansministerns specialmedarbetare, tfn 0295 530 334, mikael.lith(at)gov.fi

Rådet för ekonomiska och finansiella frågor (Ekofin) är en av konstellationerna i Europeiska unionens råd. Ekofinrådet beslutar om EU-lagstiftningen inom sitt ansvarsområde, oftast i samarbete med Europaparlamentet. I uppgifterna ingår också samordning av medlemsländernas ekonomiska politik. I Ekofinrådet sammanträder EU-ländernas finansministrar.

Eurogruppen är ett informellt organ med uppgift att samordna euroländernas ekonomiska politik och främja ekonomisk tillväxt. Till gruppen hör euroländernas finansministrar. Eurogruppen drar upp politiska riktlinjer men fattar inte beslut om till exempel lagstiftning.

Tillbaka till toppen