Hoppa till innehåll

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit keskustelevat sosiaalisista investoinneista ja pääomamarkkinoista

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 8.3.2024 14.11
Tiedote
Arkistokuva: Belgian EU-puheenjohtajuus

Valtiovarainministeri Riikka Purra edustaa Suomea, kun EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvosto kokoontuu Brysselissä tiistaina 12. maaliskuuta. Maanantaina 11. maaliskuuta Purra osallistuu euroryhmän kokoukseen.

EU:n valtiovarainministerit keskustelevat työ- ja sosiaaliministerien kanssa sosiaalisten investointien ja uudistusten taloudellisista vaikutuksista. Keskustelu perustuu Belgian ja Espanjan perustaman epävirallisen työryhmän työhön.

Suomi ei tue komission vastuuvapautta

Neuvoston on tarkoitus päättää Euroopan parlamentille annettavasta suosituksesta, joka koskee vastuuvapauden myöntämistä Euroopan komissiolle vuoden 2022 EU-budjetin toimeenpanosta.

Suomi ei tue vastuuvapauden suosittamista komissiolle, koska Euroopan tilintarkastustuomioistuimen tarkastustulokset osoittavat virheiden määrän kasvaneen selvästi. Suomi toimii äänestyksessä osana samanmielisten jäsenmaiden ryhmää.

Lisäksi ministerit keskustelevat elpymis- ja palautumistukivälineen toimeenpanosta sekä Venäjän hyökkäyssodan talous- ja rahoitusvaikutuksista.

Euroryhmä keskustelee talouskehityksestä ja pääomamarkkinoista

Euroryhmässä on tarkoitus hyväksyä julkilausuma pääomamarkkinaunionin tulevaisuudesta. Lisäksi ministerit keskustelevat euroalueen talouskehityksestä ja finanssipolitiikan virityksestä ensi vuodelle.

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Antti Kekäläinen, puh. 02955 30386, antti.kekalainen(at)gov.fi
Valtiovarainministerin erityisavustaja Mikael Lith, puh. 02955 30334, mikael.lith(at)gov.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä Euroopan parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.