Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen

Samlingspartiet

Miljöministeriet

Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen leder miljöministeriet. Han ansvarar inom statsrådet för frågor som rör miljö, byggande och boende. Det gäller bland annat klimatpolitik, natur- och vattenskydd, förebyggande av förorening av miljön, cirkulär ekonomi, byggande och markanvändning samt bostadspolitik.

Minister Mykkänen behandlar också ärenden som hör till arbets- och näringsministeriets energiavdelning.

Personporträtt

Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen är född i Esbo år 1979.

Kai Mykkänen är miljö- och klimatminister i Petteri Orpos regering från och med den 20 juni 2023. Åren 2016–2018 var han utrikeshandels- och utvecklingsminister och åren 2018–2019 inrikesminister i Juha Sipiläs regering. Under den förra regeringsperioden 2019–2023 ledde Mykkänen samlingspartiets riksdagsgrupp. Han är politices magister, nationalekonom.

Kai Mykkänen blev invald i riksdagen 2015. Samma vår var han huvudförhandlare för samlingspartiet i den arbetsgrupp som behandlade energi- och miljöfrågor vid regeringsförhandlingarna.

Kai Mykkänen har tidigare arbetat som direktör vid Finlands Näringsliv, som specialmedarbetare för arbets- och näringsministern, som ekonomisk expert och ställföreträdare för verkställande direktören vid East Office, som seniorkonsult vid BearingPoint och som finansieringschef vid Sampo Bank i S:t Petersburg.

Kai Mykkänen var ledamot i Esbo stadsfullmäktige 2001–2008 och blev invald igen 2017.

När han var i grundskoleåldern samlade han namn för naturskyddsområdet i Bredvik, vilket var hans första politiska handling.

Att jogga, röra sig i naturen och segla med familjen hör till Kai Mykkänens fritidsintressen. Han och hans fru har två barn och en hund.

Personalia

Riksdagsledamot
Samlingspartiet
Födelsedatum och födelseort: 31.7.1979 Esbo

Miljö- och klimatminister 20.6.2023 -

Meritförteckning och arbete i riksdagen

Tilläggsuppgifter

Bilder på ministern

X
Instagram
kaimykkanen.fi

kokoomus.fi

Ministerierna ansvarar inte för de personliga webbplatsernas innehåll och underhåll.

Kontaktinformation