Hoppa till innehåll

Finansministeriets arbetsgrupp utreder ikraftträdandet av förordningen om värdepapperscentraler och aktieägandets offentlighet

finansministeriet
Utgivningsdatum 19.3.2014 9.11
Pressmeddelande -

EU:s förordning om värdepapperscentraler träder i kraft hösten 2014, vilket orsakar stora förändringar i den finländska lagstiftningen. Minister Vapaavuori har beslutat att tillsätta en arbetsgrupp för beredningen av ändringarna.

 Arbetsgruppen ska framför allt bedöma de konsekvenser som utvidgningen av modellerna för förvaring av värdepapper och harmoniseringen av marknadsstrukturerna har för offentligheten hos aktieägandet. Arbetsgruppen ska ta i beaktande de bestämmelser och målsättningar i värdepapperscentralförordningen som syftar till att öppna marknaderna. Uppmärksamhet ska även fästas vid att nyttorna med gemensamma marknader skulle kanaliseras till finländska marknadsparter och placerare.  

Arbetsgruppen ska försöka skapa en modell för insamling, förvaring och offentlighållande av ägaruppgifter som gör det möjligt att offentlighålla finländska placerares ägaruppgifter även i fortsättningen.

Arbetsgruppens mandatperiod är 26.3. – 30.6.2014. En regeringsproposition som efterföljer remissrundan bereds som tjänsteuppdrag under hösten 2014.

Finansministeriet tillsätter skilt en omfattande uppföljningsgrupp som ska följa upp och utvärdera arbetsgruppens arbete för de förslags del som gäller aktieägandets offentlighet. Arbetsgruppen ska därefter även följa upp finansministeriets tjänstearbete i ärendet.

Ytterligare information:

Tuija Taos, enhetschef, tfn 02955 30309

Jan Vapaavuori