Hoppa till innehåll

Tak för engångshöjningar i överföringsavgifter

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 26.6.2017 16.58 | Publicerad på svenska 27.6.2017 kl. 14.04
Nyhet

Riksdagen godkände den 26 juni 2017 en proposition med förslag till naturgasmarknadslag och vissa lagar som har samband med den. Till elmarknadslagen och naturgasmarknadslagen fogas bestämmelser som begränsar oskäliga engångshöjningar i överförings- och distributionsavgifterna för el och naturgas.

Avsikten är att ändringen av elmarknadslagen sätts i kraft så snart som möjligt. Ett tak på 15 procent för årliga höjningar i elöverförings- och distributionsavgifterna införs på förhösten 2017. Taket berättigar inte till upprepade höjningar på 15 procent. Genom ändringen förebyggs liknande överdrifter som inträffat tidigare. Prissättningens skälighet övervakas också i fortsättningen av Energimyndigheten som på förhand fastställer prissättningsgrunderna för nätinnehavare för den fyraåriga tillsynsperioden och ingriper vid behov i alltför stor avkastning.

Naturgasmarknaden öppnas för konkurrens år 2020

Riksdagen beslutade dessutom på framställning av regeringen att marknaden för naturgas ska öppnas för konkurrens vid ingången av 2020, när förbindelseledningen mellan Finland och naturgasnätet i de baltiska länderna, Balticconnector, tas i bruk. Öppnandet av marknaden gör utbudet på naturgas mångsidigare.

En gasöverföringsnätsinnehavares överföringsnät för naturgas ska dessutom åtskiljas från produktionen och försäljningen av naturgas före 2020 i enlighet med modellen för s.k. effektiv åtskillnad. Genom detta säkerställs att det nätbolag som ska utveckla marknaden är så konkurrensneutralt som möjligt.

Lagstiftningen om naturgasmarknaden träder i kraft den 1 januari 2018, och bestämmelserna om åtskillnad av innehavare av överföringsnät och om öppnandet av naturgasmarknaden för konkurrens den 1 januari 2020. Lagen om ändring av elmarknadslagen träder i kraft på hösten 2017.

Mer information om regeringspropositionen finns i ANM:s pressmeddelande av 11.5.2017

Ytterligare upplysningar:

Arto Rajala, regeringsråd, ANM, tfn 029 506 4828

Tillbaka till toppen