Hoppa till innehåll

Försvarsmakten upphandlar fältkök

försvarsministeriet
Utgivningsdatum 24.5.2017 10.00 | Publicerad på svenska 15.6.2017 kl. 10.06
Pressmeddelande

Försvarsminister Jussi Niinistö har gett Försvarsmakten fullmakt att upphandla fältkök med vedeldning hos Teuvan Keitintehdas Oy.

Genom upphandlingen utvecklas förmågan hos de viktigaste trupperna i undantagsförhållanden (inklusive stridståligheten) samt upprätthålls en utbildningsomgivning med hög kvalitet. Med det material som ska upphandlas ersätts i huvudsak gammalt material och kompletteras brister i materialet.

Fältköken är en del av fältprovianteringssystemet inom Försvarsmaktens fältunderhållstrupper. Med fältköken klarar man av att tillreda varma mål för de stridande trupperna i terrängförhållanden. Fältköken är anordningar som byggts på släpvagnsunderrede och ska bogseras, och dragfordonen kan vara av olika slag. Fältkökens utrustning och matlagningsegenskaper har planerats så att matlagning är möjlig också under bogsering. Matlagningskapaciteten hos ett fältkök räcker till för behoven hos en trupp med storleken av ett kompani.

Köpets momsfria värde är cirka 4,7 miljoner euro och det sammanräknade priset med optioner uppgår till cirka 5 miljoner euro. Fältköken levereras under åren 2017-2020.

Upphandlingen har genomförts i överensstämmelse med lagen om offentlig upphandling och koncession (1397/2016), och motiveringen till beslutsfattandet har varit ekonomisk fördelaktighet.

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av Marika Myllykangas, specialsakkunnig, tfn 0295 140424 och vid Försvarsmaktens logistikverk av Jarkko Miettinen, kommendörkapten, tfn 0299 800 (växel).