Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

”Jag är ett levande exempel på förlåtelse”

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 21.12.2021 15.05 | Publicerad på svenska 21.12.2021 kl. 16.40
Nyhet

Abdirizak Warsame Ahmed, som bor i Mogadishu, omvandlade olyckan i sin barndom till en resurs. I olyckan förlorade han båda händerna. Den handlöse pojken växte upp till en man som i dag sprider ett budskap om fred och hopp i Somalia. Ahmed deltar i utrikesministeriets kommunikationsprojekt för fredsfrämjande.

Abdirizak Warsame Ahmed har blivit känd för sitt budskap om förlåtelse. Bildt: Wali Hashi

När Abdirizak Warsame Ahmed var liten vallade han får. En dag rymde fåren. Som straff band Ahmeds moster fast hans händer med ett rep och glömde pojken ensam. Efter cirka 17 timmar öppnades repen och han fördes i ilfart till ett sjukhus. Repet var så hårt fastbundna att den åttaårige Ahmeds händer hade hunnit bli förlamade och infekteras. Morgonen därpå var man tvungen att amputera händerna.

Ahmed fick börja lära sig ett nytt sätt att leva och de såg länge ut som om den handlösa pojken inte hade någon framtid i Somalia. Men det var inte så det gick.

Ahmed beslöt sig för att förlåta sin moster. Det var början av en berättelse som han vill berätta till de unga i Somalia.

”Vi måste komma ihåg att alla människor gör misstag. Därför måste vi också lära oss att förlåta och be om förlåtelse. Jag vill berätta åt unga om hur jag har klarat av alla utmaningar och förlåtit den person som gjorde att jag förlorade mina händer.”

Med stöd av utrikesministeriets kommunikationsavdelning filmades i fjol en dokumentär om Ahmed, och dokumentären sändes på somaliska tv-kanaler. I och med den känsloväckande berättelsen har han blivit känd bland somalierna och man har bett honom att tala vid olika tillställningar, evenemang och intervjuer i synnerhet i Mogadishu.

I år reste Ahmed inom ministeriets projekt till staden Kismayo i södra Somalia och turnerade där i olika skolor i tre dagar. Han talade om försoning och förlåtelse för hundratals unga. En dokumentär gjordes också om skolturnén.

I Somalia är mediernas inflytande stort

I utrikesministeriets projekt har innehåll tagits fram också för förlåtelsens dag som firas den 28 juni i Somalia och somaliska samhällen runt om i världen. Den finländska journalisten Wali Hashi, som har bred mediekompetens, ligger bakom idéerna och genomförandet av såväl förlåtelsens dag som utrikesministeriets projekt.

”Projektet kommer att ta slut en dag, men arbetet kommer att fortsätta tack vare Ahmed och andra unga fredsambassadörer som han”, säger Hashi.

Enligt Hashi är det möjligt att nå den största möjliga publiken för budskapet om förlåtelse genom medier och i synnerhet sociala medier.

”I Somalia är kulturen oral och där är berättelser, drama, musik och dikter som delas med hjälp av medier en väsentlig del av att sprida kultur, information, värderingar och attityder. Med hjälp av sociala medier sprider sig olika tankesätt explosionsartat. I Somalia får unga otroligt mycket information via medier, särskilt eftersom utbildningssystemet i landet inte riktigt har kommit på fötterna efter det långa inbördeskriget”, berättar Hashi.

Det finns planer på att inom projektet ordna diskussionsprogram, workshopar och musikproduktion för ungdomar under de kommande åren. Avsikten är att fortsätta utrikesministeriets och Hashis kommunikationsarbete i Somalia fram till 2023.

 
Tillbaka till toppen