Hoppa till innehåll

Huvudteman i EU-ministerutskottet: Ärenden som behandlas i Europeiska rådet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 17.6.2016 9.48
Pressmeddelande 264/2016

Som ett led i förberedelserna inför Europeiska rådets möte behandlade EU-ministerutskottet vid sitt möte den 16 juni Storbritanniens EU-relation, samarbetet mellan EU och Nato samt utvecklingen av den inre marknaden.

EU-ministerutskottet behandlade EU:s förberedelser inför situationen efter folkomröstningen i Storbritannien. Ärendet tas också upp nästa vecka i EU-ministerutskottet som ett led i förberedelserna inför Europeiska rådets möte (28–29 juni).

Relationen mellan EU och Nato behandlas i Europeiska rådet i samband med förberedelserna inför Natotoppmötet i Warszawa. Finlands mål i Europeiska rådet är att stärka EU:s säkerhets- och försvarspolitik och fördjupa samarbetet mellan EU och Nato inom följande områden: hybridhot, cybersäkerhet, sjösäkerhet, utveckling av partnerländernas kapacitet, kapacitetssamarbete och krishanteringsinsatser.

En fungerande inre marknad ligger i företagens, konsumenternas och arbetstagarnas intresse. Finland anser det vara viktigt att förnya den inre marknaden på ett sådant sätt att det öppnar möjligheter till tillväxt och nya arbetsplatser. I ett färskt meddelande önskar Europeiska kommissionen att Europeiska rådet påskyndar centrala projekt, bland annat för att främja den digitala inre marknaden och en kapitalmarknadsunion.

EU-ministerutskottet behandlade också migrationens yttre dimension utifrån ett meddelande från kommissionen, där samarbetet med utrese- och transitländerna och det ekonomiska stödet till dem ligger i fokus. Finland understöder en ny strategi vars mål är att förena EU-institutionernas, EU-ländernas och tredjeländers resurser när det gäller att hantera migrationen.

EU-ministerutskottet fastställde också Finlands ståndpunkter inför följande möten:

  • Toppmötet mellan EU och Kina (13.7 )
  • Utrikesrådet (20.6)
  • Miljörådet (20.6)

Ytterligare information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, Jari Haapiainen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 406, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli