Hoppa till innehåll

EU-ministerutskottet diskuterade EU:s återhämtningspaket och migrationsfrågor

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 17.6.2020 10.58 | Publicerad på svenska 17.6.2020 kl. 16.58
Pressmeddelande 430/2020

Vid sitt möte den 17 juni behandlade EU-ministerutskottet den videokonferens som Europeiska rådets medlemmar ska hålla på midsommarafton. EU-ländernas ledare ska diskutera det återhämtningspaket som Europeiska kommissionen lagt fram.

Huvudtemat för fredagens videokonferens med Europeiska rådets medlemmar är kommissionens ändrade förslag till flerårig budgetram för 2021–2027 och EU:s nya återhämtningsinstrument. Finlands ståndpunkter i fråga om kommissionens förslag fastställdes den 4 juni.

EU-ministerutskottet behandlade ett flertal förslag till förordningar som hänför sig till återhämtningsinstrumentet. Den viktigaste av dessa gäller den nya och mest omfattande faciliteten för återhämtning och resiliens (RRF). Beredningen av förslagen till förordningar fortsätter i statsrådet.

Ministerutskottet diskuterade också unionens åtgärder för återhämtning efter coronapandemin bland annat när det gäller stöd till investeringar, stöd till den gröna omställningen och sammanhållningspolitiken. Dessutom diskuterade ministrarna effektiviseringen av civilskyddsmekanismen i enlighet med de behov som framkommit i synnerhet under coronapandemin.

EU-ministerutskottet behandlade också Finlands allmänna synpunkter och prioriteringar i fråga om migration. Europeiska kommissionen kommer sannolikt i juni–juli att lägga fram sina förslag i fråga om reformen av EU:s migrations- och asylpolitik. Förhandlingarna fortsätter utifrån dessa.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Matti Niemi, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 045 679 1717, Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli