Hoppa till innehåll

EU:s sammanhållning och resiliens framhävdes i samtalen under Europaminister Tuppurainens besök i Paris

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 15.2.2022 13.56 | Publicerad på svenska 15.2.2022 kl. 15.20
Pressmeddelande 96/2022
Europaminister Tytti Tuppurainen och franska EU-minister Clément Beaune

Europaminister Tytti Tuppurainen besökte Paris den 14–15 februari och träffade sin franska kollega, EU-minister Clément Beaune, samt ministern för offentlig reform och förvaltning Amélie de Montchalin och budgetminister Olivier Dussopt. Tyngdpunkten i diskussionerna låg på behovet att bygga upp ett starkare EU som kan agera effektivt under alla omständigheter. Detta byggnadsarbete ska utföras med medverkan från unionsmedborgarna.

Europaminister Tuppurainen och EU-minister Beaune diskuterade ingående målen för det pågående franska EU-ordförandeskapet och andra aktuella EU-frågor. De behandlade det försämrade säkerhetsläget i Europa och Rysslands destabiliserande åtgärder i Ukraina. Minister Tuppurainen betonade att fortsatt dialog och diplomati har en nyckelroll. Det är viktigt att hålla fast vid de grundläggande principerna för Europas säkerhet. Detta innebär att varje land har rätt att besluta om sina egna säkerhetslösningar och att tankar om intressesfärer inte kan godkännas. EU är vid behov berett att reagera på Rysslands agerande med hårda sanktioner.

Det ligger i Finlands och Frankrikes gemensamma intresse att stärka EU:s säkerhets- och försvarssamarbete. Den senaste tidens förändringar i säkerhetsläget i Europa framhäver ytterligare vikten av en så kallad strategisk kompass, som fastställer riktlinjerna och målen för EU:s säkerhets- och försvarssamarbete under de kommande 5–10 åren.

Finland stöder Frankrikes målmedvetna arbete för att trygga rättsstatsprincipen i EU. Minister Tuppurainen konstaterade att det är mycket viktigt att hålla fast vid EU:s gemensamma värden och att på olika sätt stärka rättsstatsprincipen.

Ministrarna diskuterade EU:s klimatpaket, som lades fram i juli och som borde genomföras så snabbt som möjligt. Målet för det så kallade 55 %-paketet är att minska EU:s koldioxidutsläpp med minst 55 procent till 2030. Minister Tuppurainen uttryckte sin oro över förutsättningarna för vintersjöfart, som är en viktig fråga för Finland.

Ministrarna Tuppurainen och Beaune diskuterade också resultaten av konferensen om Europas framtid och fortsatta åtgärder. Syftet med konferensen har varit att låta EU-medborgarna berätta vilket slags EU de vill bygga upp.

Som en del av konferensen ordnades det i Finland i höstas och under början av detta år evenemangsserien ”Europa är vi”. Minister Tuppurainen betonade för sin franska kollega att finländarna vill se EU bland annat vidta konkreta åtgärder mot klimatförändringar, stärka unionens roll som säkerhetsgarant, försvara demokrati, rättsstatsprincipen och de gemensamma värdena och utveckla unionens gemensamma migrations- och asylpolitik. Slutrapporten från konferensen om Europas framtid färdigställs under våren, då Frankrike är ordförande för Europeiska unionens råd.

Ministrarna Tuppurainen och de Montchalin framhöll också behovet av att stärka EU:s sammanhållning, i synnerhet i det rådande osäkra världsläget. Ministrarna diskuterade bland annat vilken betydelse digital omställning och utveckling av den offentliga förvaltningen har för Europas framtid.

Som avslutning på besöket diskuterade minister Tuppurainen och budgetminister Olivier Dussopt sina länders ägarstyrningspolitik gällande statligt ägda bolag. De betonade särskilt vikten av ansvarsfullhet i ägarstyrningen.

På agendan för resan stod också flera möten med företrädare för den franska förvaltningen och för finländska företag.

Ytterligare information: Satu Keskinen, understatssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 302, och Saara Pokki, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160620, statsrådets kansli