Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

Inrättandet av Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot framskrider

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 24.5.2017 13.37 | Publicerad på svenska 24.5.2017 kl. 13.44
Pressmeddelande 261/2017

Regeringen överlämnade i dag onsdagen den 24 maj en proposition till riksdagen med förslag till lag om Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot (”the European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats”). Propositionen stöder regeringens mål att stärka det övergripande säkerhetstänkandet nationellt, inom EU och inom ramen för det internationella samarbetet. Bekämpning av hybridpåverkan är ett av regeringsprogrammets prioritetsområden.

Stiftelseurkunden för hybridkompetenscentret undertecknades den 11 april 2017 i Helsingfors. Stiftelseurkunden undertecknades av Finland, Sverige, Storbritannien, Lettland, Litauen, Polen, Frankrike, Tyskland och Förenta staterna. På plats fanns också företrädare för EU:s utrikestjänst och Nato.

Hybridkompetenscentrets uppgift är att öka medvetenheten om hybridhot och om sådan sårbarhet i samhällena som kan utnyttjas i hybridoperationer. Centrets arbetsformer är strategisk dialog, forskning, utbildning, konsultering och praktiska övningar som siktar på att förbättra beredskapen att bemöta hybridhot. Målet är också att stärka resiliensen hos medlemsstaterna, det vill säga samhällenas förmåga och härdighet att stå emot hybridhot. Centret bedöms producera värdefull information med tanke på säkerhet och beredskap samt öka det ömsesidiga förtroendet och informationsutbytet med hjälp av expertnätverk.

Genom den lag som stiftas får hybridkompetenscentret ställning som juridisk person och sådan rättskapacitet som centret behöver för att utföra sina uppgifter. Centret får bland annat ingå avtal. Dessutom innehåller den föreslagna lagen bestämmelser om centrets rättsliga immunitet, som är typisk för internationella organisationer, samt om personalens ställning och finansieringen av centrets verksamhet. I lagen anges hybridkompetenscentrets organ och uppgifter i enlighet med vad som beslutas om dem i samförståndsavtalet. 

Hybridkompetenscentret arbetar i nätverk och dess huvudsakliga verksamhetsställe kommer att finnas i Helsingfors.

Propositionen hänför sig till tilläggsbudgetpropositionen för 2017. Lagen avses träda i kraft den 1 juli 2017. I och med att lagen träder i kraft blir det möjligt att inleda hybridkompetenscentrets verksamhet.

Ytterligare information: Heidi Kaila, lagstiftningsråd, statsrådets kansli, tfn 0295 160 313

 
Tillbaka till toppen