Hoppa till innehåll

Europeiska rådet diskuterade situationen i Mellanöstern

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 17.10.2023 21.17
Pressmeddelande

Tisdagen den 17 oktober sammanträdde Europeiska rådet till en extrainsatt informell videokonferens om situationen i Mellanöstern. Statsminister Petteri Orpo företrädde Finland vid mötet.

Den 15 oktober offentliggjorde Europeiska rådets medlemmar ett gemensamt uttalande om situationen i Mellanöstern. I uttalandet fördömer unionen i starkast möjliga ordalag Hamas och dess brutala och urskillningslösa terroristattacker i Israel och beklagar djupt förlusten av människoliv. EU-ländernas stats- och regeringschefer betonar också vikten av att tillhandahålla Gazaremsan brådskande humanitärt bistånd i samordning med partner. Samtidigt ska det säkerställas att biståndet inte missbrukas av terroristorganisationer.

”Finland har kraftfullt fördömt Hamas terrorattack mot Israel. Israel har rätt att försvara sig i överensstämmelse med internationell rätt. EU måste visa enhet och handlingsberedskap i respons på krisen. EU måste vara konsekvent när det gäller respekt för internationell rätt”, säger statsminister Orpo.

Europeiska rådet står fast vid sitt engagemang för en varaktig och hållbar fred som bygger på tvåstatslösningen. EU förbereder sig också på att öka den humanitära finansieringen till området och att fortsätta stödet till den legitima palestinska förvaltningen. Det är ytterst viktigt att en regional upptrappning förhindras.

Det sprids också mycket desinformation om händelserna och om EU:s roll. EU måste agera konsekvent för att kunna motverka desinformationen. Det är också viktigt att EU:s budskap och handlingar är konsekventa när det gäller att säkerställa fortsatt stöd till Ukraina.

Ytterligare information: Tuomas Tikkanen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 523 5768, statsrådets kansli