Hoppa till innehåll

Finlands och Sveriges statsministrar framhåller EU:s roll som säkerhetsgarant

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 8.3.2022 16.45
Pressmeddelande 159/2022
Statsministrar Andersson och Marin på intervju

Statsminister Sanna Marin och Sveriges statsminister Magdalena Andersson har sänt en skrivelse om EU:s säkerhetspolitiska betydelse till Europeiska rådets ordförande Charles Michel. I skrivelsen betonas att solidariteten inom EU och EU:s engagemang för klausulen om ömsesidigt stöd och bistånd (artikel 42.7) accentueras ytterligare i det förändrade säkerhetspolitiska läget.

Den 10–11 mars ordnar Frankrike, ordförandelandet för Europeiska unionens råd, ett toppmöte där deltagarna ska bereda ett kraftfullt och ambitiöst uttalande. I uttalandet betonas bland annat ökade investeringar i Europas försvar och kapaciteter. Finland och Sverige framhåller i sin skrivelse att EU-ledarna i det rådande säkerhetspolitiska läget bör vara samstämmiga och mycket tydliga om att EU också är en säkerhetsgemenskap för sina medlemmar. En väsentlig del av detta är skyldigheten att ge ömsesidigt stöd och bistånd.

Artikel 42.7 i EU-fördraget förpliktar EU-medlemsstaterna att med alla till buds stående medel ge stöd och bistånd till en medlemsstat som har utsatts för ett väpnat angrepp på sitt territorium.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Tuulia Pitkänen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 041 501 3092, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli
 

Tillbaka till toppen