Hoppa till innehåll

Medborgarpulsen i oktober: Förtroendet för hälso- och sjukvården har blivit bättre, oron för säkerheten större

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 14.10.2022 10.04
Pressmeddelande

På uppdrag av statsrådet genomfördes det i oktober ytterligare en Medborgarpulsen-enkät, som denna gång tyder på en klar ökning i förtroendet för hälso- och sjukvårdssystemet. Nu uppgav 75 procent av respondenterna att de har förtroende för systemet, medan andelen förtroendefulla respondenter i september var 70 procent. Förtroendet ligger dock fortfarande på en relativt låg nivå.

Oron för säkerheten och för att kriget i Ukraina ska breda ut sig till andra länder har ökat jämfört med den föregående enkäten, men inte stigit till samma nivå som i början av året. I oktober uttryckte 46 procent av respondenterna oro över Ukrainakrisen och dess följder. Antalet oroade har ökat med 6 procentenheter jämfört med september. I början av Rysslands invasion av Ukraina var 52 procent av respondenterna oroade över situationen.

”Synerna påverkas förmodligen av nyheterna om attackerna mot Nord Stream-gasledningen och mobiliseringen i Ryssland”, bedömer Juho Jyrkiäinen, som är specialsakkunnig vid statsrådets kansli.

Allt fler understöder hjälpen till Ukraina

Samtidigt har allmänhetens stöd till sanktionerna mot Ryssland blivit starkare, och allt fler understöder mottagandet av flyktingar från Ukraina. Nästan nio av tio respondenter (87 procent) understödde sanktionerna mot Ryssland och nästan åtta av tio (78 procent) mottagandet av ukrainska flyktingar. I båda fallen har antalet positivt inställda ökat med 5 procentenheter.

”Trots att hushållen känner mer och mer oro över till exempel energi- och livsmedelspriserna har stödet till sanktionerna mot Ryssland och viljan att hjälpa bara blivit starkare”, konstaterar Jyrkiäinen.

Oron för ekonomin är fortfarande stor, vilket syns i att redan över hälften av finländarna har ändrat sina konsumtionsvanor. Majoriteten (55 procent) anser att regeringens stöd till hushållen för att de ska klara av stora elräkningar är ett steg i rätt riktning.

Medborgarpulsen-enkäter genomförs bland annat för att utreda allmänhetens åsikter om aktuella teman och myndigheternas verksamhet. Syftet kan också vara att utreda svarspersonernas sinnesstämningar och förväntningar inför framtiden. Statistikcentralen ansvarar för insamlingen av enkätmaterialet.
Den första enkäten genomfördes i april 2020, och nya görs med cirka en månads mellanrum. Svarspersonerna byts ut för varje omgång. Enkäten kan besvaras på finska, svenska eller engelska.

Ytterligare information: Juho Jyrkiäinen, specialsakkunnig, statsrådets kansli, tfn 0295 160 181