Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvosto framsida

De nordiska statsministrarna diskuterade hållbar utveckling

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 1.11.2016 16.36 | Publicerad på svenska 1.11.2016 kl. 16.50
Pressmeddelande 469/2016

De nordiska statsministrarna förde den 1 november vid Nordiska rådets session en temadebatt om hur genomförandet av FN:s globala mål för hållbar utveckling kan främjas i Norden och om hur de nordiska länderna kan dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter till andra länder. Ämnet behandlades även vid mötet mellan de nordiska statsministrarna och Nordiska rådets presidium.

FN har godkänt 17 globala mål för hållbar utveckling som ska nås till 2030. Målen är ett bärande tema vid Nordiska rådets 68:e session som ordnas i danska folketinget i Köpenhamn den 1–3 november.

–I Finland tar vi hållbar utveckling på stort allvar. Det handlar både om vår egen välfärd och om vårt globala ansvar, konstaterade statsminister Juha Sipilä i sitt anförande i Köpenhamn.

–Hållbar utveckling är allas uppgift, ansvar och rättighet. Alla är delaktiga i den. I Finland vill vi förmedla detta budskap till hela samhället. Hållbar utveckling är en utgångspunkt i bland annat den småbarnspedagogiska verksamheten, skolorna, läroanstalterna och högskolorna. Även frivilligorganisationerna deltar, vilket är fint, sade statsminister Sipilä.

Finland är ordförande för Nordiska ministerrådet i år, och hållbar utveckling är starkt närvarande också i temana i Finlands ordförandeskapsprogram: ”vatten, natur, människor”.

–Den nordiska ekonomiska och sociala modellens framgångar vilar i stor utsträckning på de mål för hållbar utveckling som utgör kärnan i FN:s Agenda 2030. Det är viktigt att vi kan förmedla våra bästa erfarenheter och lösningar globalt, så att vi delar med oss och lyssnar, sade statsminister Sipilä.

Ytterligare information: Anna-Kaisa Heikkinen, specialmedarbetare, tfn +358 40 748 3867, statsrådets kansli; Kari Kahiluoto, chef för sekretariatet för nordiskt samarbete, tfn +358 295 351 556, utrikesministeriet; Anne Sjöholm, kommunikationschef, tfn +358 40 537 0733, statsrådets kansli

 
Tillbaka till toppen