Hoppa till innehåll

Statsminister Marin framhöll vikten av samarbete mellan demokratierna under säkerhetskonferensen i München

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 19.2.2023 8.30 | Publicerad på svenska 20.2.2023 kl. 12.18
Pressmeddelande
Pääministeri istuu ja Marin puhuu paneelikeskustelussa konferenssissa
Bild: Munchen Security Conference

Statsminister Sanna Marin deltog i säkerhetskonferensen i München lördagen den 18 februari. På programmet stod flera diskussionsmöten på hög nivå och enskilda möten med världens ledare.

Statsminister Marin hade ett trepartsmöte med Förenta staternas vicepresident Kamala Harris och Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Samtalsämnen var Finlands och Sveriges Natomedlemskapsprocess och Förenta staternas starka stöd till ländernas framtida medlemskap i försvarsalliansen. Därtill diskuterades det transatlantiska samarbetets betydelse med tanke på stödet till Ukraina och mer allmänt med tanke på hanteringen av globala utmaningar.

”Den fria och demokratiska världens värderingar utmanas på den internationella arenan på ett sätt som kräver beslutsamhet och ihärdighet av oss. Därför är det så viktigt att vi gör allt vi kan för att stödja Ukraina, som strider i främsta linjen”, säger statsminister Marin.
 
Statsminister Marin deltog tillsammans med Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i en paneldiskussion om Europas geopolitiska ställning i världen. Marin betonade att Europa i dagens värld inte har råd att vara naivt. Europa måste målmedvetet minska sina kritiska beroenden och satsa på den europeiska försvarsindustrin. Statsminister Marin anser att Europa gjorde ett misstag när det inte redan vid ockupationen av Krim 2014 reagerade starkare på Rysslands olagliga invasion.

Statsministern deltog också i en paneldiskussion under rubriken ”One Year Later: Ukraine’s Fight for Freedom and What’s Next”. Statsministerns budskap under diskussionen var att det övergripande stödet till Ukraina ska fortsätta så länge Ukraina behöver det för en rättvis fred. Fredsvillkoren ska respektera Ukrainas suveränitet, självständighet och territoriella integritet. I diskussionen deltog också Estlands premiärminister Kaja Kallas, Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Tjeckiens blivande president Petr Pavel, Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, journalisten Anne Applebaum och chefen för CIA (2011–2012) och ordföranden för KKR Global Institute David H. Petraeus.

Säkerhetskonferensen i München tilldelade i år Finland och Sverige det ansedda Ewald von Kleist-priset med anledning av ländernas historiska Natobeslut. Statsminister Marin deltog i en prisgala där hon tog emot priset tillsammans med president Sauli Niinistö, Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Sveriges tidigare statsminister Magdalena Andersson.

Under konferensen hade statsminister Marin också enskilda möten med Microsoft-grundaren Bill Gates, Tysklands vice förbundskansler och minister för ekonomi och klimatfrågor Robert Habeck och Kievs borgmästare Vitalij Klytjko.

Även utrikesminister Pekka Haavisto, Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen och försvarsminister Mikko Savola deltog i säkerhetskonferensen i München.

Ytterligare information: Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 0295 160 306, och Saara Pokki, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 050 478 6363, statsrådets kansli