Hoppa till innehåll

Statsrådet fattade ett principbeslut om åtgärder som ministrar ska vidta när de övergår till andra uppgifter

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 26.6.2023 11.56
Pressmeddelande 269/2023

Tisdagen den 20 juni fattade statsrådet ett principbeslut genom vilket statsrådets medlemmar förbinder sig att frivilligt meddela statsministern och statens tjänstemannaetiska delegation om de ämnar övergå till andra uppgifter eller annan verksamhet under regeringsperioden för statsminister Petteri Orpos regering.

En minister ska i god tid i förväg lämna ett meddelande om sin avsikt att övergå till andra uppgifter eller annan verksamhet och den redogörelse som behövs. Ett sådant meddelande behöver dock inte lämnas om det är uppenbart att ingen intressekonflikt uppkommer. Åtagandet gäller för hela ministerperioden.

På basis av meddelandet kan statens tjänstemannaetiska delegation rekommendera en karenstid på högst sex månader innan ministern får ta emot nya uppgifter eller inleda annan verksamhet, om det att ministern övergår till andra uppgifter eller annan verksamhet orsakar en intressekonflikt i förhållande till ministerns ansvarsområde, uppgifter eller verksamhetsområde. Detsamma gäller situationer där övergången på annat sätt kan skada förtroendet för den offentliga förvaltningen.

Innehållet i rekommendationen om karens preciseras i delegationens utlåtande. Den eventuella karensen börjar från det att republikens president har befriat ministern från medlemskap i statsrådet.

Statens tjänstemannaetiska delegation, som tillsattes av statsrådet, gav 2014 en rekommendation om åtgärder för när ministrar övergår till andra uppgifter. Delegationen föreslog att när regeringen konstituerar sig ska dess medlemmar förbinda sig att meddela om att de eventuellt ämnar övergå från ministeruppdraget till andra uppgifter. Avsikten är att en regeringsproposition om saken ska överlämnas till riksdagen under denna regeringsperiod. När lagstiftningen träder i kraft ersätter den detta åtagande.

Ytterligare information: Timo Lankinen, understatssekreterare, statsrådets kansli, tfn 0295 160 300