Stora planer på att investera i Finland, men lägesbilden ser utmanande ut
Den 23 januari 2024 diskuterade statsrådets finanspolitiska ministerutskott lägesbilden för investeringar i Finland. Det finns många planer på betydande investeringar i ren omställning i Finland, och regeringens avsikt är att aktivt stödja dem.
I Finland planeras investeringsprojekt på över 100 miljoner euro till ett sammanlagt belopp av över 50 miljarder euro. Genomförandet av projekten har dock påverkats bland annat av den stigande räntenivån och den globala kapplöpningen med att erbjuda statsstöd. Regeringen följer aktivt hur lägesbilden för investeringar utvecklas och strävar efter att stärka förutsättningarna för att genomföra investeringarna.
Finland har klara styrkor som gör det lättare att locka investeringar, såsom FoUI-ekosystemet, kunnandet i material- och energieffektivitet och det starka stamnätet för el. Regeringens mål är att stärka attraktionskraften för Finlands investeringsmiljö och öka investeringarna i Finland. Målet är också att skapa en nationell verksamhetsmodell för att locka stora investeringsprojekt till Finland och få dem etablerade här.
Det är nödvändigt att främja investeringsprojekt som bidrar till en ren omställning och till lösningar med högt förädlingsvärde, både med tanke på utfasningen av fossila bränslen i den finländska industrin och med tanke på den pågående kapplöpningen med att erbjuda statsstöd. Finanspolitiska ministerutskottet fastställde att arbets- och näringsministeriet inleder beredningen av ett stödprogram för industriella investeringar, som baserar sig på Europeiska kommissionens meddelande av den 17 mars 2023 om en tillfällig kris- och omställningsram för statliga stödåtgärder till stöd för ekonomin till följd av Rysslands angrepp mot Ukraina. Den tillfälliga ramen för projekt som gäller utfasning av fossila bränslen i industrin och teknik som främjar en klimatneutral ekonomi gäller till utgången av 2025.
I detta skede av beredningen går det ännu inte bedöma hur stöd i praktiken kommer att delas ut och hur tidsplanen kommer att se ut. Införandet av stödprogrammet förutsätter en anmälan om statligt stöd till kommissionen och kommissionens godkännande.
Ytterligare information:
Petri Peltonen, understatssekreterare, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 063 662
Janne Peltola, konsultativ tjänsteman, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 095