Hoppa till innehåll

Finlands och Estlands regeringar sammanträder till ett historiskt jubileumsmöte i Tallinn

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 30.4.2018 13.37
Pressmeddelande 225/2018

Finlands och Estlands regeringar håller med anledning av ländernas 100-årsjubileer ett gemensamt jubileumsmöte i Tallinn den 7 maj. Finlands regering reser till Tallinn under statsminister Juha Sipiläs ledning och träffar Estlands regering som leds av premiärminister Jüri Ratas.

Regeringarnas sammanträde är den första i ländernas historia. Vid sitt jubileumsmöte kommer regeringarna att diskutera gemensamma frågor som är viktiga för både Finland och Estland, såsom trafikförbindelser, digitala förbindelser, språk-, kultur- och utbildningsfrågor samt gemensamma frågor inom EU.

”Estland och Finland är särskilt viktiga för varandra och det finns ett starkt band mellan länderna. Vi vill ta oss framåt tillsammans och ytterligare fördjupa vårt samarbete i frågor som är viktiga för oss båda. Ländernas 100-årsjubileer erbjuder ett ypperligt tillfälle att hålla det här historiska jubileumsmötet”, säger statsminister Sipilä.

Estland firade sitt 100-årsjubileum den 24 februari i år. Det självständiga Finlands 100-årsjubileum firades å sin sida den 6 december 2017.

Regeringarnas möte är på många sätt unikt och historiskt. Estlands regering har aldrig tidigare sammanträtt med ett annat lands regering. Finlands regering sammanträder å sin sida för första gången utanför Finlands gränser. Finlands och Sveriges regeringar sammanträdde i Tavastehus år 2009 i samband med den finska statsförvaltningens 200-årsjubileum.

Vid sitt möte kommer Finlands och Estlands regeringar att diskutera fyra olika temaområden. När det gäller rörlighet och trafikförbindelser diskuterar de utvecklingsutsikterna för förbindelserna mellan Finland och Estland, spårförbindelser samt möjligheterna att bygga en tunnel mellan länderna. Diskussionen om digitala förbindelser fokuserar på användningen av gemensamma datalager och nya samarbetsområden. När det gäller utbildning och kultur kommer regeringarna att behandla bland annat internationellt utbildningssamarbete. Det fjärde temat för sammanträdet är Europas utveckling. Med anknytning till detta temaområde diskuterar regeringarna också hur EU kan bidra till en gemensam hållbar tillväxt.

”Jag tror att vi kan göra snabba framsteg och fördjupa vårt samarbete inom de här fyra områdena. Till exempel den livliga diskussionen om tunneln återspeglar i hur stor utsträckning vi dagligen håller kontakt med varandra. Jag ser stora, outnyttjade möjligheter i fråga om gemensamma digitala tjänster och informationsutbyte”, konstaterar statsminister Sipilä.

Också kanslicheferna från Finland och Estland sammanträder till ett eget jubileumsmöte i Tallinn samma dag. Estland kommer att presentera förvaltningsövergripande samarbete och regeringens verksamhet. Kanslicheferna och regeringarna sammanträder dessutom till en gemensam lunch.

Ytterligare information: Pekka Timonen, generalsekreterare, [email protected], tfn 050 337 4386 och Päivi Pirttilä, kommunikationsexpert, [email protected], tfn 040 705 3323, statsrådets kansli

Tillbaka till toppen